Cum se va schimba viaţa românilor, după 15 mai. Ce măsuri se vor lua după ce vom ieşi din starea de urgenţă
În urmă cu doar câteva minute, Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, la Palatul Cotroceni, spunând că este foarte posibil ca România să pună în aplicare un plan de relaxare a măsurilor restrictive impuse de criza medicală a coronavirusului, dar asta se poate întâmpla numai după data de 15 mai.
România se află, acum, în stare de urgență, după ce președintele a semnat un nou decret care a fost aprobat de Parlamentul României, iar eventualul plan de relaxare a măsurilor restrictive va ține cont de întreaga evoluție a pandemiei de coronavirus și va respecta indicațiile specialiștilor implicați direct.
Cum se va schimba viața românilor în cazul în care starea de urgență nu va mai fi prelungită pe teritoriul țării? Oamenii trebuie să știe că aceste măsuri de relaxare se vor lua gradual, nu dintr-o dată, în funcție de ceea ce se întâmplă în fiecare zonă sau oraș. Și, în primul rând, vor fi reluate doar acele activități care nu pun în pericol viața oamenilor. Interacțiunea socială va rămâne limitată, iar această recomandare a specialiștilor va trebuie respectată.
”Astfel de propuneri (n.red. – măsuri de relaxare) vor fi discutate cu toți factorii implicați în gestionarea situației răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de toate riscurile și de identificarea măsurilor care pot fi implementate pentru a garanta sănătatea cetățenilor. În analiza referitoare la eventualele măsuri de relaxare a restricțiilor se va ține cont de recomandările Comisiei Europene, precum și de coordonarea cu celelalte state ale Uniunii Europene. În privința deciziilor referitoare la relaxarea măsurilor de restricție, se va ține cont de nevoia aplicării acestora tuturor categoriilor de cetățeni. Astfel, va fi avută în vedere implementarea acelor soluții prin care să beneficieze de aceste măsuri toate categoriile de persoane, în condiții de siguranță sanitară, fără a impune restricții suplimentare anumitor categorii de persoane”, au transmis și reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică.
(CITEȘTE ȘI: DE NECREZUT! CÂND AR FI ÎNCEPUT, DE FAPT, PANDEMIA DE CORONAVIRUS)
Raed Arafat transmite că măsurile nu trebuie relaxate prea devreme
Și secretarul de stat Raed Arafat s-a referit la aceste dorite măsuri de relaxare în criza coronavirusului. Și a repetat, la rândul său, că deciziile vor fi luate doar dacă ”totul merge bine”. Sistemul medical a făcut față, până acum, acestei provocări medicale, însă orice greșeală – de pildă o relaxare mult prea timpurie a măsurilor de restricție – ar putea crea probleme foarte mari.
”Cel puțin pe durata acestei stări de urgență, este posibil către sfârșitul ei, dacă situația evoluează cum sperăm să evolueze, să înceapă măsurile de relaxare. Dar suntem dependenți foarte mult de noi. De acceea noi am repetat și am insistat ca lumea să respecte restricțiile chiar dacă sunt foarte greu de respectat, pentru că numai așa putem ieși cu un impact cât mai mic posibil. Deci, dacă totul merge bine, primele măsuri ar putea fi relaxate între prima decadă și a doua decadă a lunii mai. Trebuie să vedem impactul pe sistemul sanitar. Până acum, sistemul sanitar, cu toate probleme lui, a suportat bine, nu a ajuns încă la saturație, nu am ajuns încă să avem lipsă de ventilatoare sau lipsa de paturi de Terapie Intensivă și va trebui să menținem așa. În situația în care relaxezi prea devreme măsurile și crește numărul brusc al cazurilor, automat efectul asupra sistemului sanitar va fi foarte mare și devastator”, a spus Raed Arafat la Antena 3.
(VEZI ȘI AICI: MĂRTURIILE CUTREMURĂTOARE ALE UNUI MEDIC DIN CONSTANȚA CARE A OPERAT O FETIȚĂ INFECTATĂ CU CORONAVIRUS)