Cum se poate recupera TVA-ul printr-o directivă europeană! Alfred Simonis a explicat întregul proces: „E bine să faci totul pas cu pas”
Noi modificări legislative au avut loc la Codul Fiscal începând cu 1 ianuarie 2024. Un proiect de lege, inițiat de Guvern și adoptat de Senat, a transpus în legislaţia naţională unele prevederi ale „Directivei europene privind sistemul comun al TVA”. Autoritățile române au transmis, încă de la începutul acestui an, că această directivă va avea un impact favorabil asupra mediului de afaceri de la noi, iar frauda va putea fi detectată mai ușor. Alfred Simonis, candidat la șefia Consiliului Județean Timiș, a explicat ce impact are această directivă europeană asupra donațiilor. Nu mai este niciun secret faptul că există multe organizații pe piața de la noi, care recurg la acte de caritate fie în domeniul învățământului, fie în cel al sănătății. Ce pot face aceste fundații după ce au recuperat TVA-ul?
De la începutul acestui an a intrat în vigoare o directivă europeană care aduce modificări importante Codului Fiscal. Printre alte schimbări la nivel legislativ, este prevăzută și recuperarea TVA-ului în cazul organizațiilor care fac acte de caritate.
Spre exemplu, dacă o fundație publică vrea să renoveze un spital, un palier al unei instituții medicale ori să cumpere un aparat necesar unei unități spitalicești din donații, atunci organizația respectivă poate recupera TVA-ul. Ei bine, în contul lor se va întoarce suma provenită din taxa pe valoarea adăugată. Important este faptul că acum liderii organizației respective pot investi TVA-ul primit înapoi de la stat, în același proiect de binefacere.
Această directivă europeană a fost adoptată și pentru a stopa evaziunea fiscală. Autoritățile fiscale pot vedea mai ușor unde se duc banii, pot detecta frauda în materie de TVA în sectorul comerţului electronic, dar și în colectarea taxei pe valoare adăugată suplimentară.
Organizațiile din România își pot recupera TVA-ul
Politicianul Alfred Simonis a vorbit pe șleau despre directiva europeană pe TVA. Candidatul la șefia CJ Timiș este de părere că atât la nivelul Europei, cât și al României, colectarea de TVA este cea mai mare evaziune fiscală. Pentru ca autoritățile fiscale să pună capăt fraudei, au implementat această directivă pe TVA, care vine și-n sprijinul organizațiilor de la noi.
Membrul Partidului Social Democrat a punctat faptul că oamenii care fac donații în sistemul medical își pot recupera TVA-ul și pot reinvesti sumele respective, tot în astfel de donații. Această directivă europeană ajută firmele și organizațiile non-guvernamentale. Donațiile vor trece prin lupa celor de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
„Directiva europeană pe TVA este foarte rigidă, în sensul că, colectarea de TVA este cea mai mare evaziune fiscală. În toată Europa, dar mai ales în România, așa cum vă spuneam. Este foarte greu și atunci când vrem să aducem cote de TVA reduse la alimente, la sport…întotdeauna intrăm în contradicție cu Comisia Europeană. pe subiectul acesta.
Recuperarea TVA trebuie să fie foarte bine argumentată. Dacă vrei să faci tot, nu-ți iese nimic, de aia e bine să faci totul pas cu pas. Am zis să găsim prima breșă în domeniul de sănătate, care este prima unde arde cel mai tare…este adevărat că și educație e pe același nivel.
S-a creat precedentul, ea se aplică cu succes. Evident că în măsura în care putem să reglementăm se poate face lucrul acesta. Important este ca oamenii care fac donații, care construiesc spitale, care reabilitează etaje întregi, saloane de spitale, să aibă aceste avantaje, a recuperării TVA-ului. Mai mult, am pus condiția reinvestirii acelor sume, tot în astfel de donații. Asta e o condiție, încă în lege. (…)
Se pot face și pe fundații alte tipuri de cheltuieli. Orice lucru bun are breșe, hai să eliminăm orice fel de speculații”, a explicat Alfred Simonis, în podcastul „La Mijloc” al lui Codin Maticiuc.
This browser does not support the video element.