Cum se poate așa ceva?! O emisiune TV din Italia a anunțat coronavirusul încă din noiembrie 2015
Oamenii de știință sunt extrem de îngrijorați după ce, în spațiul public, au apărut imagini pe care RAI3 le-a difuzat încă din anul 2015. Este vorba despre un experiment pe care l-ar făcut savanții chinezi, ia ideea centrală este cea a creării unui supervirus care ar putea fi identificat, acum, cu coronavirusul COVID-19.
”Merită riscul?”, spune prezentatorul respectivei emisiuni de la bun început, apoi sunt prezentate informațiile obținute. Emisiunea care ridică o astfel de problemă foarte gravă în contextul actualei pandemii de coronavirus care afectează întreaga lume a fost prezentată telespectatorilor pe data de 16 noiembrie 2015.
”Oamenii de știință chinezi creează un supervirus pulmonar de la lilieci și șoareci. Va fi folosit doar pentru studii, însă apar multe proteste. Merită să riscăm? E un experiment, desigur, dar îi preocupă pe foarte mulți oameni de știință. Un grup de cercetători chinezi transferă o proteină luată de la lilieci în virusul SARS, un virus al pneumoniei acute, recoltat de la șoareci. De aici rezultă un supervirus care poate lovi omul. Rămâne închis în laboratoare și va fi folosit doar pentru studii, se spune, dar merită asumarea acestui risc prin crearea unei amenințări atât de mari doar pentru a o examina?”, se întreabă prezentatorul emisiunii înainte de a difuza imaginile sugestive care au ridicat foarte multe semne de întrebare.
(CITEȘTE ȘI: NELU TĂTARU, ANUNȚ ÎNGRIJORĂTOR: ”CEI DOI MEDICI DE LA SPITALUL GEROTA, INFECTAȚI CU CORONAVIRUS, SUNT ÎN STARE CRITICĂ”)
”O moleculă îi permite virusului să se agațe de celulele noastre respiratorii și să declanșeze sindromul”
Acest virus modificat genetic de cercetătorii chinezi are capacitatea, se spune în imaginile filmate, de a se ”agăța” de celulele respiratorii ale omului, declanșând un sindrom cu efecte devastatoare. Ceea ce, bineînțeles, te duce imediat cu gândul la modul în care acționează COVID-19.
”Un grup de cercetători chinezi a reușit să realizeze o himeră, un organism modificat, prin transplantul unei proteine de suprafață a unui Coronavirus descoperit la liliecii dintr-o specie destul de cunoscută, denumită nas în formă de potcoavă pe un virus care provoacă SARS sau pneumonie acută la șoareci, chiar dacă este într-o formă care nu se dovedește a fi letală. Se credea că proteina putea să facă acest hibrid în stare să îl afecteze pe om, ceea ce s-a și demonstrat în experiment. O moleculă îi permite virusului să se agațe de celulele noastre respiratorii și să declanșeze sindromul. Conform oamenilor de știință, acest organism modificat genetic îl poate infecta pe om direct de la liliac, fără să mai treacă pe la o specie intermediară, șoarecele. Aceasta este posibilitatea care dă naștere la foarte multe polemici”, se spune în materialul prezentat de RAI 3.
La vremea respectivă, mulți oameni de știință au fost de părere că riscurile ca acest virus modificat genetic să treacă la om sunt foarte mici, însă – în contextul medical actual – informațiile din 2015 se prezintă sub o cu totul altă lumină. Iar semnele de întrebare rămân.
This browser does not support the video element.