Cancan.ro te învață cum se face vișinata de casă. Această băutură delicioasă este preferată de românii de pretutindeni. Pentru că a venit vremea vișinelor, trebuie să încercați măcar o dată să faceți vișinată în casă. Gustul ei este incomparabil!
Cum se face vișinata? Câte vișine folosim? Cât zahăr punem în compoziție pentru ca totul să iasă perfect? Aflați răspunsurile acestor întrebări mai jos, explicate pe înțelesul tuturor, pentru ca procesul să fie o plăcere. (CITEȘTE ȘI Ceaiul de ghimbir – rețetă și beneficii! Proprietățile ghimbirului)
Timpul de preparare al vișinatei de casă este, în general, de 10 săptămâni, cu tot cu perioada de macerare. Deși rețetele sunt toate simple, trebuie să aveți răbdare până consumați vișinata. Este important să folosim vișine coapte și sănătoase, secretul aromei constând în cât de bune sunt fructele din care se face acest lichior iubit de români. Ingredientele de care avem nevoie la orice rețetă de vișinată sunt următoarele: vișine, zahăr și alcool. (VEZI ȘI Cele mai scumpe vinuri din lume! O sticlă costă mai mult decât o vilă de lux)
Iată cum facem vișinata, pas cu pas! Vișinele coapte se curăță de codițe și de frunzulițe, se spală și se lasă la zvântat. Apoi, ele sunt puse într-o damigeană de sticlă, în straturi alternative vișine-zahăr. Aveți grijă, însă! Ultimul strat trebuie să fie cu zahăr.
Pentru o damigeană de 10 litri avem nevoie de 6 kilograme de vișina coapte, 1.5-2 kilograme de zahăr și 1,5 l alcool (se recomandă cel de 90 de grade, dar se poate folosi și mai slab). Primele care ajung în damigeană sunt vișinele și zahărul. Un truc folosit de mulți, este să adauge zeamă de lămâie odată cu fructele, pentru a păstra culoarea vie a vișinelor. După, se închide bine damigeana și se lasă la macerat aproximativ o săptămână, până c ând zahărul se topește, formându-se siropul. Zilnic, damigeana trebuie scuturată bine, astfel încât fructele să se amestece cu zahărul. Alcoolul este adăugat ultimul. La finalul acestui pas, damigeana trebuie sa fie umpluta 75%. Ce alcool folosim la vișinată? Depinde de gusturi. Românii preferă să pună vodcă, palincă, țuică, rom sau alcool dublu rafinat.
Alegerea alcoolului este foarte importantă, întrucât își va lăsa amprenta asupra gustului pe care îl va avea vișinata. Aceasta va fi lăsată la macerat, timp în care se va agita la două zile. Damigeana trebuie păstrată la loc întunecat și mai răcoros. Dacă doriți, puteți adăuga și puțin sirop de vișine pentru a mai îndulci rezultatul final, în cazul în care vi se pare prea tare. La fel și dacă vi se pare prea dulce. Mai adăugați alcoolul pe care l-ați folosit, pentru a o face mai tare. Fructele din vișinată pot fi folosite la diverse prăjituri sau bomboane de casă, dar unii români le preferă în pahar. (NU RATA Dieta Rina. Rețete și meniul zilnic)