Cum se calculează un punct de pensie, punctajele lunare și anuale. Care este legătura cu stagiul de cotizare, de fapt
În ultimele luni, au existat o serie de discuții pe baza pensiilor pe care românii le încasează. De data aceasta există câteva explicații oferite de Sindicatul Polițiștilor din România „Diamantul” despre pensiile generale. Iată mai jos cum se calculează un punct de pensie, punctajele lunare și anuale, dar și ce trebuie să cunoști despre stagiul de cotizare.
Stagiul de cotizare este foarte important, în momentul în care se calculează pensiile românilor. De altfel, acesta trebuie să se situeze între pragul minim de 15 ani și pragul maxim (complet) de 35 de ani. Vârsta de pensionare, la momentul actual, este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Atunci când se calculează pensia comună, trebuie să fie luate în considerare și alte aspecte. În primul rând, cuantumul ei este determinat de înmulțirea punctajului mediu anual cu un punct de pensie.
Reprezentanții Sindicatului Polițiștilor din România „Diamantul” au postat pe rețelele de socializare o explicație prin care arată că sistemul pensiilor generale este similar cu cel al pensiilor speciale.
Vezi și ADIO, PENSII SPECIALE PENTRU PARLAMENTARI! S-A VOTAT PENTRU DESFIINȚAREA LOR
Cum se calculează un punct de pensie?
În primul rând, s-a adus în discuție calculul pensiei comune, așa cum a fost prezentat mai sus (punctajul mediu anual x punctul de pensie). Valoarea unui punct de pensie este stabilită de Guvern, iar de la 1 ianuarie 2023 a ajuns la 1.785 de lei. Practic, a fost marcată o creștere cu 12,5% față de anul precedent. Apoi, sindicaliștii au explicat cum este efectuat calculul pentru punctajele lunare și cele anuale. Practic, salariul brut este împărțit la salariul mediu brut pe țară și în acest mod se va obține un punctaj lunar.
„În sistemul comun de pensii, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Stagiul de cotizare trebuie să fie între 15 ani (minim) și 35 de ani (complet). Cum se calculează pensia comună? Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
Cum se calculează un punct de pensie? Este stabilit, așa cum le este drag guvernelor noastre, mai mult prin Ordonanțe de urgență ale guvernului. În 2013 era de 732,8 lei. La 1 ianuarie 2023, valoarea punctului de pensie a ajuns la 1.785 lei (creștere cu 12,5% față de 2022)”, se arată în mesajul sindicaliștilor.
Ce trebuie să știi despre punctajele lunare și anuale
În continuare, sindicaliștii au explicat cum se face calculul vizavi de punctajele anuale. În cazul celor care lucrează în condiții deosebite, se majorează cu un procentaj de 50%. Pentru a obține o valoare pentru un an de muncă, se va efectua media punctajelor lunare.
„Cum se calculează punctajele lunare, anuale medii? Deci pentru fiecare lună de muncă se împarte salariul brut la salariul mediu brut pe țară și se obține un punctaj lunar. Punctajul lunar al celor care lucrează în condiții deosebite se majorează cu 25%. Punctajul anual al celor care lucrează în condiții speciale se majorează cu 50%. Pentru un an de muncă se face media punctajelor lunare (se adună și se împart la 12) și se obține un punctaj anual”, se continuă în postare.
„La deschiderea dreptului la pensie se adună toate punctajele anuale și se împart la numărul de ani de cotizație, obținându-se punctajul mediu anual”, se mai arată în mesajul de pe Facebook.
De altfel, sindicaliștii susțin că nu ar exista o relație între pensia comună și suma care este contribuită sub formă de titlu de CAS. Calculul pensiei comune nu se raportează la suma colectată, în perioada de muncă, susțin ei.
Sursă foto: Pixabay