În timp ce guvernul român pregătește reforma pensiilor din sistemul public, altfel spus recalcularea lor plecând de la analiza Legii 127/2019, care, potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi, „ar fi fost recalculate și deja rezolvate dacă cineva la un moment dat nu punea legea pensiilor în paranteze, așa cum a pus și legea salarizării din sistemul public”, românii ajunși la vârsta de pensionare sau cei aflați deja în plată se întreabă cum se calculează pensiile și prin ce formulă pot afla câți bani primesc în funcție de vechimea fiecăruia.
Ministerul Muncii, Casele teritoriale de Pensii, site-urile speciale, liderii de sindicat se străduiesc să ne lămurească cum se calculează pensiile românilor, care este formula prin care poți afla ce bani primești în funcție de vechime. Mai întâi, informăm că în România pensiile sunt de cinci feluri: pentru limită de vârstă, pensie anticipată, pensie anticipată parțială, pensia de invaliditate și pensie de urmaș.
„O să rămânem fără pensii, la un moment dat”, auzim adesea printre oamenii care au contribuit un anumit număr de ani la pilonul I de pensii. Într-un interviu pentru cotidianul independent Viața Liberă, Galați, directorul executiv al Casei de Pensii Galați, Denis Aramă, a explicat pe înțelesul tuturor cum stau lucrurile cu formula după care se calculează pensia fiecărui cetățean și a eliminat din start orice urmă de îngrijorare cu privire la existența sau inexistența fondurilor. „Atunci când nu mai există fonduri, ne împrumutăm de la bugetul de stat, astfel încât întotdeauna sistemul de pensii va fi sustenabil, pe principiul”, afirmă directorul citat, „că generațiile actuale susţin pensionarii din generaţiile anterioare”.
Pentru a se ajunge la calculul pensiei propriu-zise, trebuie să ţinem cont de punctul de pensie, adică de valoarea lui, şi de punctajul mediu anual. În anul 2023, la 1 ianuarie, conform Legii bugetului de asigurări sociale, valoarea punctului de pensie a crescut la 1.785 de lei, faţă de 1.586 cât era în 2022. O creştere în procente de 12,5%. Pensia minimă înseamnă acum 1125 de lei, comparativ cu 1000 de lei din anul anterior, cu condiția să ai un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Cei care nu întrunesc această ultimă condiție vor avea dreptul la pensie când vor împlini vârsta necesară. Cuantumul pensiei se ridică la 40% din salariul minim brut, plus 1% pentru fiecare an de muncă, scrie gandul.ro.
Citind aceeași sursă, „formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislaţia în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferenţiere în funcţie de anii lucraţi între beneficiarii de pensie minimă”.
În momentul când ne dorim să aflăm valoarea unei pensii, este necesar să ştim după ce criterii o facem. Pe platforma cpmb.ro (Casa de Pensii București), se găsesc următoarele precizări:
Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Ca atare, formula după care se calculează pensia Cuantum pensie = Punctaj mediu anual x Valoarea punctului de pensie;
Punctajul mediu anual se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, respectiv 35 de ani. Punctaj mediu anual = (Punctaj anual 1 + Punctaj anual 2 + … + Punctaj anual N): N, unde N înseamnă numărul de ani ai stagiului complet;
Punctajul anual se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv: Punctaj anual=(Punctaj lunar 1 + Punctaj lunar 2 + … + Punctaj lunar 12): 12;
Punctajul lunar reprezintă raportul dintre venitul brut lunar al unui salariat, venit dat de către Institutul Național de Statistică (INS) pentru luna respectivă. Se face apoi o medie aritmetică, adunând punctajele lunare care sunt împărţite la 12. Se obţine punctajul mediu anual. Acesta se adună pe toată perioada de cotizare. Acel număr de puncte se împarte la stagiul complet de cotizare şi se obţine punctajul aferent pensiei.
De reținut că pensionarii cu perioade lucrate în grupele I și II de muncă sau în condiții speciale vor beneficia de procente care ajută la ridicarea cuantumului pensiei. Astfel li se vor adăuga:
Avem și punctajul lunar pentru stagiul potenţial acordat persoanelor îndreptățite să obţină pensie de invaliditate:
Pentru a afla data pensionării, nu poți decât să intri pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, unde completezi data naşterii şi sexul.