Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim, de Paşte? Un călugăr a cerut imediat oprirea camerelor de filmare
Lumina Sfânta este considerată un miracol ce are loc în fiecare an de Paște, însă puțini sunt cei care știu detalii despre ritualul aprinderii focului de deasupra Mormântului Sfânt.
În fiecare an, potrivit tradiției, deasupra Mormântului Sfânt se aprinde un foc, iar în primele minute, ca într-un miracol, focul nu frige. Unii o numesc minune dumnezeiască necuprinsă de mintea omului, însă un episcop armeam a demontat tot ceea ce se știa până acum despre Lumina Sfântă de la Ierusalim.
Cum se aprinde, de fapt, Lumina Sfântă de Paște
În cadrul unui interviu, episcopul a dezvăluit că Lumina Sfântă vine, de fapt, de la o candelă pe care patriarhul o aprinde. La interviu a asistat și un călugăr grec, iar la cele auzite a negat tot și a cerut oprirea camerelor de filmat.
Reamintim că Sf. Mormânt este verificat și examinat încă din Vinerea Mare, pentru a nu exista suspiciuni în ceea ce privește modul în care Lumina Sfântă este aprinsă. În ziua Învierii, înainte de a intra în încăperea unde este Mormântul Sfânt, patriarhul trece printr-un control amplu, în care este verificat să nu dețină surse de aprindere a focului. Cu toate acestea, mărturiile episcopului au scandalizat o lume întreagă.
”Aprind lumina de la lampa asta. Noi credem că e un miracol. Eu am participat la alte trei ceremonii și nu s-a întâmplat miracolul. Dar Dumnezeu nu face miracole doar ca să le facă pe plac oamenilor”, a spus episcopul armean.
Lumina se aprinde pe Mormântul Domnului nostru Iisus Hristos în Sâmbăta Mare, ziua, între orele 12.30-13.30, în timpul Vecerniei Mari. După ce patriarhul este verificat să nu dețină vreo sursă de aprins focul, acesta intră singur în încăperea Mormântului Sfânt, rostește o rugăciune, iar cei prezenți la slujbă au dezvăluit că au văzut o lumină asemănătoare cu un fulger deasupra capelei Mormântului, moment în care mii de particule de lumină sunt împrăștiate, iar vata de pe Sf. Mormânt se aprinde.