Acrofobia este o teamă atât de puternică încât poate duce la leşin. Frica de înălţime dusă la extrem este iraţională şi face parte din categoria fobiilor specifice denumite disconfort faţă de spaţiu şi mişcare, care împart aceleaşi similarităţi. Oamenii care suferă de această fobie pot experimenta un atac de panică, atunci când se află într-un loc foarte înalt. Mulţi se întreabă dacă există remediu şi cum scapi de frica de înălţime.
Aproximativ 5% din populaţia lumii suferă de acrofobie. Din acest procent, de două ori mai multe femei decât bărbaţi. Clasic acrofobia a fost atribuită, ca şi alte fobii, unei experienţe traumatice sau de condiţionare, care implică înălţimile. Iată cum scapi de frica de înălţime!
Primul pas spre a scăpa de frica de înălţime este ca pacientul să se convingă că nimic rău nu se poate întâmpla.
„Frica de înălţime apare mai ales la persoanele pesimiste, care gândesc negativ. De exemplu, dacă urc pe scară sigur o să cad, dacă merg de munte mă accidentez, dacă merg cu avionul sigur se prăbuşeşte. Oamenii care gândesc aşa îşi alimentează temerile şi nu pot fi convinşi că sunt în siguranţă. Teama de înălţime se poate declanşa şi în urma unui incident neplăcut, adică atunci când o persoană s-a rănit după ce a căzut de înălţime sau are printre cunoştinţe persoane care au suferit accidente grave din cauza înălţimi. Cel mai greu este să convingi un astfel de pacient că nu are dreptate. Trebuie să îl faci să înţeleagă că temerea lui nu are bază reală, că nu se va întâmpla nimic rău şi că este în siguranţă. De aceea, de multe ori în terapie este implicată şi o persoană din familie, în care pacientul are încredere. Dacă va vedea că acea persoană reuşeşte să facă lucruri de care el se teme şi nu va păţi nimic rău, atunci va prinde încredere“, a delatiat psihologul Ana Maria Ruşizan, pentru adevarul.ro.