Astăzi a început Postul Paștelui, una dintre cele mai importante și spirituale perioade din an. Postul presuspune abținerea de la orice plăcere fizică și trupească, în semn de apreciere față de Mântuitorul Iisus Hristos și față de tot ce a pătimit El. Este binecunoscut faptul că Postul Paștelui înseamnă și post alimentar. Însă, de-a lungul timpului au existat tot mai multe controverse și păreri legate de ceea ce ar trebui să mâncăm sau cum să ne comportăm. Invitat în cadrul podcastului Altceva, moderat de jurnalistul Adrian Artene, Părintele Teologos de la Muntele Athos a răspuns celor mai frecvente întrebări legate de perioada Postului.
În cadrul emisiunii Altceva, moderatorul Adrian Artene l-a avut invitat pe Părintele Teologos de la Muntele Athos care a răspuns uneia dintre cele mai întâlnite întrebări din această perioadă. Cum se ține corect postul Paștelui? Părintele dezvăluie că postul este o perioadă de curățare spirituală, iar acesta presupune câteva reguli pe care ar trebui să le bifezi.
„Una din durerile pe care biserica ne propune și ne spune să le avem este postul. Postul este o abținere de la plăceri, de la plăcerile cele mai apropiate de noi, care sunt plăcerile trupești. Atunci când vorbim despre plăcerile trupești, biserica vorbește în primul rând despre mâncare. Dar postul nu se limitează doar la mâncare, ci are o dimensiune mult mai mare. În cazul postului de mâncare, a fost pe vremea sfinților Apostoli un sinod apostolic. De vreme ce a fost singurul sinod pe care l-a făcut singur apostolul. Apoi a fost prezidat de Sfântul Apostol Iacob care a fost primul arhiepiscop al Ierusalimului. Sfântul Apostol Iacob spune să ne ferim de sugrumat și de sânge” , a menționat Părintele Teologos.
ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene” acolo unde, în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA. Un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletul
Una dintre cele mai mari controverse legate de alimentele pe care le putem consuma în Postul Paștelui este întrebarea legată de consumul de fructe de mare. Unii au perpetuat ideea că ar fi permise acestea în perioada Postului deoarece acestea sunt nevertebrate marine și nu au sânge. Alții susțin că nu ar trebui să le consumăm în Post pentru că sunt vietăți. Părintele Teologos spune
„Noi mâncăm sânge doar prin pogorământ. Noi ar trebui să mâncăm numai mâncăruri fără sânge. Deci, în post mâncăm mâncăruri fără sânge. Acestea sunt mâncărurile vegetale și produsele de origine animală care nu au sânge. Mierea, produsele apicole și fructele de mare, precum caracatița, creveții sau melcii. Aici este problema în România. Pe baza sinodului apostolic care este în Sfânta Scriiptură, deci nu vorbim despre tradiții locale” , a spus Părintele Teologos în cadrul podcastului Altceva.
În plus, Părintele a explicat de unde a pornit această controversă că românii credincioși nu ar trebui să consume fructe de mare în Post. „În România a apărut treaba asta fiindcă deschiderea la mare a României este foarte mică. Nu este esențială, cum este în Grecia, spre exemplu. În ortodoxia greacă și engleză și unde există deschidere la mare se știe că fructele de mare sunt de post. Ele nu au sânge”