Cum sa-ti vindeci bolile cu ajutorul vinului
CURA. Doctorul in oenologie, Ion Pusca, spune ca vinul consumat regulat si cu masura te poate apara de multe afectiuni Statistica. In tarile consumatoare de vin, mortalitatea cauzata de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mica decat in cele in care sunt preferate bauturile pe baza de distilate sau bere Razvan Mateescu Termenul de vinoterapie a aparut prima data in 1999 in Franta. Dr. ing. ec. Ion Pusca, specialist oenolog explica: „Dupa compozitie, vinul contine peste 1.000 de substante chimice foarte necesare organismului uman: alcooli, compusi fenolici, acizi organici, esteri, aldehide, proteine, aminoacizi, vitamine, substante minerale etc. Vinul activeaza circulatia sanguina la nivel capilar si cranian avand importante efecte terapeutice pentru organism. Un studiu arata ca femeile tinere care consuma vin in cantitati mici sunt mai putin supuse riscului de a avea comotii cerebrale, comparativ cu cele care prefera bauturi tari sau bere. Si diabeticii pot bea vin, numai sa fie sec si putin. Licoarea determina revenirea la starea normala a glicemiei”. Alte binefaceri ale vinului sunt: reducerea insuficientei renale, prevenirea riscului de aparitie a hipertensiunii arteriale, a ulcerului sau a infectiilor tractului stomacal-duodenal. Vinul are un rol important in cresterea longevitatii, gratie polifenolilor. Reduce riscul aparitiei maladiei Alzheimer. In antichitate, un anumit tip de vin se folosea la prepararea parfumurilor. La vechii persi, mustul din struguri era utilizat in locul cremei de fata pentru ca fragezea si infrumuseta pielea. In Roma Antica barbatii se dadeau pe fata, dupa barbierit, cu vin aromat de Cales, din regiunea Falerne. Pentru ingrijirea parului se intrebuinta tot vinul, dar cel rosu inchis si vechi. Femeile isi decolorau pletele amestecand drojdie de vin cu reziduuri rezultate in urma tescuirii maslinelor.