Frica de avion este unul dintre obstacolele pe care le întâmpină una din cinci persoane care sunt nevoite să călătorească pe distanţe mari. Tehnicile de relaxare, planificarea în amănunt a călătoriei şi imaginarea repetată pot duce la dispariţia acestei fobii, spun specialiştii. Iată cum scapi de frica de aivon.
Imaginarea unui posibil accident aviatic, frica de înălţime şi turbulenţe sunt unele dintre motivele pentru care oamenii refuză să călătorească cu avionul. Frica de avion este destul de întâlnită şi se poate manifesta prin tulburări neurovegetative uşoare, ameţeli, stări de vomă, ori prin stări anxioase care pot culmina cu veritabile atacuri de panică.
Aviofobia îşi are rădăcinile în teama de necunoscut. Oamenilor le este frică de ceea ce nu pot controla şi îşi pun tot felul de întrebări care duc, în cele din urmă, la o stare acută de anxietate. Teama de moarte, de accident, de înălţime şi lipsa de încredere în ceilalţi sunt factori care contribuie la apariţia fricii legate de zborul cu avionul.
Meditaţia este una dintre cele mai vechi tehnici, folosită cu succes de peste 5.000 de ani. Ea aduce relaxare şi linişte sufletească, dar şi o stare de sănătate mai bună. O formă aparte de meditaţie implică utilizarea „vizualizării” cauzelor şi efectelor situaţiei respective. În cazurile mai grave, unii medici recomandă medicamentele anxiolitice, înainte de îmbarcarea în avion.