Sandra Ionescu In orice discutie amicala cineva aduce vorba despre fobii: Mi-e frica de serpi! sau Am visat sobolani si m-am trezit terifiata! Cel mai tare ma tem de ei!. Dar fobia are mai multe aspecte, iar cel mai grav este atunci cand teama de ceva anume iti influenteaza negativ si sever viata sociala. De exemplu, foarte multe persoane refuza sa iasa din casa la o banala plimbare, deoarece sufera de agorafobie – frica de spatii deschise!
Fobia este o frica permanenta, cu impact psihic grav, a unui om fata de un obiect, o fiinta sau o situatie. Aceasta frica este determinata de prezenta sau doar anticiparea prezentei subiectului fobiei. Exista foarte multe tipuri de situatii repulsive pentru cei care sufera de aceste afectiuni, unele fiind de-a dreptul ciudate si complet anormale, precum acousticofobia – teama de zgomot, sau hipnofobia- teama de somn. Depistarea fobiilor vine natural. Unii oameni isi dau seama ca au anumite fobii abia cand stau fata in fata cu problema sau isi imagineaza cum ar fi sa intalneasca acea situatie, iar atunci cand o fac, se produce atacul de panica. E bine de stiut ca majoritatea celor care au frica extrema de serpi nu au vazut niciodata un sarpe viu, real, iar mediul urban probabil ca nici nu le va permite vreodata sa-l vada. Totodata, ofiophidiofobia (teama de serpi) persista. Doar un simplu gand la aceste reptile e de ajuns pentru a produce un soc emotional.
Avand in vedere numarul mare al persoanelor care sufera de fobii, medicii tind sa creada ca responsabila pentru aceasta afectiune este o gena, pe care toti o avem. Doar ca la unii oameni se declanseaza, iar la altii nu. Si psihologii explica motivele pentru care apar fobiile. Pentru ei lucrurile sunt mai simple: obiectul fobogen (de exemplu, sobolanul) ar putea fi un stimul conditionat dintr-un reflex al fricii constituit candva in existenta noastra (in copilarie, un sobolan grabit ne-a taiat calea si am tras o sperietura zdravana). Stiai ca majoritatea celor care sufera de agorafobie (intre 5 si 7% din populatie) au acest simptom tot din cauza unui eveniment neplacut in copilarie, precum pierderea de parinti intr-o piata? Mai mult, poate chiar parintii ti-au indus aceasta fobie, spunandu-ti in repetate randuri, tot in copilarie, intr-un loc public cu deschidere larga: stai langa mine sa nu te pierzi sau, mai rau, sa nu cumva sa pleci de langa mine ca nu stiu ce-ti fac!. Factorii de panica si de neintelegere ai momentului induc aceasta spaima de locuri mari.
In acest caz va trebui sa lupti cu foc impotriva focului. Evitatea repetata a unui spatiu deschis, agorafobia, nu va face decat sa te izoleze de societate. Indicat este sa iti infrunti teama si sa constientizezi ca, daca un alt om poate sta in fata unui sobolan fara sa pateasca nimic, si tu o vei putea face. Mai mult, constientizeaza riscurile in functie de mediul in care locuiesti. E normal sa-ti fie frica de cutremure sau sa nu te simti in largul tau langa un paianjen, dar nu lasa teama sa-ti minimalizeze viata. Nu te feri de ceva ce nu e acolo. Daca nu te simti in stare sa aplici aceste tactici, e necesar sa apelezi la un psiholog. Peste 50% din adulti au macar o frica specifica: de serpi, paianjeni, sobolani sau de cutremure.
ACOUSTICOPHOBIA – teama de zgomot ANDROPHOBIA – teama de barbati ANEMOPHOBIA – teama de vant ANTHROPHOBIA – teama de oameni APHEPHOBIA – teama de a atinge AULOPHOBIA – teama de fluieraturi CATHISOPHOBIA – teama de a sta jos CHEROPHOBIA – teama de veselie CHIONOPHOBIA – teama de zapada CLINOPHOBIA – teama de a adormi DEIPNOPHOBIA – teama de conversatia din timpul cinei GENUPHOBIA – teama de genunchi MOTORPHOBIA – teama de motoare OENOPHOBIA – teama de vin PARTHENOPHOBIA – teama de femei virgine PHAGOPHOBIA – teama de a manca si a inghiti Cel mai des intalnite: ACHLUOPHOBIA – teama de intuneric (sau NYCTOPHOBIA) ACROPHOBIA – teama de inaltime AEROPHOBIA – teama de zbor, de spatii deschise de aer AGORAPHOBIA – teama de spatii deschise CLAUSTROPHOBIA – teama de a fi in spatii inchise, stramte GALEOPHOBIA – teama de gaini HERPETOPHOBIA – teama de reptile sau amfibieni MICROPHOBIA – teama de germeni, de microbi (sau SPERMOPHOBIA) MUSOPHOBIA – teama de soareci OPHIDIOPHOBIA – teama de serpi PENIAPHOBIA – teama de saracie ARACHNEPHOBIA – teama de paianjeni (sau ARACHNOPHOBIA) HEMATOPHOBIA – teama de sange (sau HEMOPHOBIA)