SECRET. Soia si produsele din soia pot inlocui foarte bine multe alimente „rele” Colesterolul crescut este un factor de risc deosebit de mare pentru sanatate, acesta ducand, de cele mai multe ori, la afectiuni cardiace sau accidente cerebrale. Mona Bica Este important de stiut ca organismul uman „isi fabrica” singur colesterolul, deci nu este nevoie de niciun aliment sau medicament care sa ajute acest proces. In zilele noastre tot mai multe persoane descopera, atunci cand isi fac analizele, ca din cauza produselor pe care le mananca au multe grasimi care duc la cresterea acestui colesterol. De ce este periculos colesterolul? Pentru ca se depune pe interiorul vaselor de sange, le obstructioneaza si de aici numeroase consecinte neplacute, de la boli de inima pana la boli cerebrale si altele.
Nici fructele si nici legumele nu contin colesterol. Acesta se gaseste in carne, in special cea grasa, untura, smantana, unt sau galbenusuri de ou. Persoanele care au predispozitie spre cresterea colesterolului ar trebui sa evite aceste alimente. De asemenea „nu sunt bune” nici frisca, mezelurile, dulciurile si nici fast-foodul. Exista, din fericire, si alimente care scad acest colesterol, cum ar fi soia, usturoiul, cimbrul, migdalele sau merele. Este recomandata de asemenea inlocuirea carnii grase cu cea de peste, consumul de uleiuri vegetale, lactatele degresate, soia gatita sub orice forma si bineinteles fructele si legumele. Si sportul contribuie, evident, la imbunatatirea tonusului si controlul greutatii, una dintre cauzele principale ale cresterii colesterolului. Si nu in ultimul rand, trebuie amintit ca si fumatul este asociat cu aceasta afectiune.