Cum sa nu platesti mai mult la impozite daca ai firma in apartament! CANCAN.ro te invata „reteta” castigatoare!

De: Cancan
Publicat: 22/12/2015 | 21:50

Orice persoana care are in proprietate o cladire situata pe teritoriul Romaniei datoreaza anual un impozit, care se achita in contul bugetului local al comunei, orasului, municipiului sau sectorului (pentru Municipiul Bucuresti) in care este amplasata respectiva cladire.

Noul Cod fiscal, ale carui reglementari sunt programate, in marea lor parte, sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2016, stabileste un nou sistem de impozitare a cladirilor, potrivit caruia, impozitul pe cladiri se va calcula in functie de destinatia proprietatii – rezidentiala sau nerezidentiala – si nu in functie de statutul proprietarului care detine imobilul (persoana fizica sau juridica), asa cum se intampla in prezent, arata avocatnet.ro.

Concret, de la anul, persoanele fizice care platesc in prezent aceleasi impozite, indiferent de scopul in care este utilizat imobilul, vor datora mai multi bani pentru impozitul pe proprietati. Este vorba de persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale, folosite in scop economic, precum sedii de firme, spatii comerciale sau cladiri de birouri, care vor plati dublu sau chiar de zece ori mai mult pentru impozit decat platesc in momentul de fata.

 

Ce prevad normele Codului fiscal

Normele de aplicare ale Codului fiscal au fost lansate vineri in dezbatere publica. Potrivit reglementarilor publicate de Ministerul Finantelor, in cazul cladirilor cu destinatie mixta, aflate in proprietatea persoanelor fizice, la adresa carora este inregistrat un domiciliu fiscal, la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza conform art. 457 din Codul fiscal, adica cladirea se considera cladire cu utilizare rezidentiala, ceea ce va insemna ca impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08% – 0,2% asupra valorii impozabile a cladirii. Cota este stabilita prin hotarare a consiliului local.

Valoarea impozabila a cladirii se va determina prin inmultirea suprafetei construite desfasurate a acesteia, exprimata in metri patrati, cu valoarea impozabila corespunzatoare, exprimata in lei/mp din tabelul prevazut de Codul fiscal.

Valoarea impozabila se va ajusta in functie de rangul localitatii si zona in care este amplasata cladirea, prin inmultirea cu un coeficient de corectie.
Totodata, valoarea impozabila a cladirii se reduce in functie de anul terminarii, astfel: cu 50% daca are o vechime de peste 100 de ani, cu 30% daca are o vechime intre 50 si 100 de ani si scade pana la 10% daca are o vechime intre 30 de ani si 50 de ani inclusiv.

Proiectul de norme ale Codului fiscal, publicat de Ministerul de Finante, arata ca persoanele fizice care au inregistrat un sediu social, cele care desfasoara activitati independente si care au declarat sediul la adresa de domiciliu, inclusiv cele care nu isi deduc cheltuielile cu utilitatile inregistrate in desfasurarea activitatii economice trebuie sa depuna declaratii pana la 31 martie, la autoritatile de taxe locale.

“Pentru incadrarea in una din categoriile rezidential, nerezidential, mixt, se are in vedere destinatia finala a cladirilor, inclusiv in cazul in care acestea sunt utilizate de alte persoane decat proprietarii lor, precum si modul de inregistrare a cheltuielilor cu utilitatile. Proprietarii vor anexa la declaratiile fiscale orice document din care reiese destinatia cladirii, precum: contracte de inchiriere, contracte de comodat, autorizatii de construire si orice altele documente justificative”, prevede proiectul.

 

Chichita din Codul fiscal care te salveaza!

Conditia care determina ca impozitul sa nu fie majorat in cazul sediului de firma in apartamente este ca acesta sa fie cu destinatie mixta, adica si spatiu de locuit si firma, iar in apartament sa nu se desfasoare activitati economice. Cu alte cuvinte, daca ai sediul social al unui PFA in apartamentul in care locuiesti iar activitatea se desfasoara la sediul altor persoane, se va considera cladirea ca fiind rezidentiala si nu se va plati nimic in plus!

Astfel, pentru cladirile cu destinatie mixta cu proprietari persoane fizice, daca este inregistrat un domiciliu fiscal impozitul se calculeaza ca pentru cladiri rezidentiale, daca nu se desfasoara nicio activitate economica.
In cazul unei cladiri cu destinatie mixta, aflata in proprietatea persoanelor fizice, la adresa careia este inregistrat un domiciliu fiscal, la care se desfasoara o activitate economica, cand se cunosc suprafetele folosite in scop rezidential si cele folosite in scop nerezidential, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului aferent suprafetei folosite in scop rezidential, calculat potrivit art. 457 din Codul fiscal, cu impozitul aferent suprafetei folosite in scop nerezidential, calculat potrivit art. 458 din Codul fiscal.

Astfel, pentru suprafata folosita in scop nerezidential, impozitul se va calcula, din 2016, prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2-1,3% (in functie de decizia consiliului local) asupra valorii:

-rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta;
-lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta;
-cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in ultimii 5 ani.

(Gabriel Niculescu)