Anual, angajații își pot lua cele 20 de zile minime de concediu, legal. Însă, dacă te afli în situația în care nu ai reușit să ți le iei, atunci află că există o soluție legală pe care o poți aborda și prin care le poți recupera, în perioada următoare. Iată mai jos, în articol, ce trebuie să faci, pentru a nu pierde zilele de concediu neefectuate în anul 2022.
Veștile sunt bune pentru persoanele care nu au reușit să își ia zilele legale de concediu de odihnă, în anul 2022. Zilele respective pot fi recuperate și pot fi acordate până la data de 30 iunie 2024, potrivit Codului Muncii. Însă, pentru a putea intra în posesia zilelor neefectuate, persoana în cauză trebuie să solicite angajatorului acest lucru. În acest sens, angajații care nu au reușit să își ia liberele legale, ce sunt stipulate în contractul de muncă, pot depune o cerere cu minimum 60 de zile înainte de efectuarea lor.
În Codul Muncii se află și programarea concediului de odihnă pentru angajați, clar și concis. În articolul 148 din CM se stipulează următoarele:
”(1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puțin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt”.
Sursă foto: Pexels.com