Potrivit prognozei meteo, vara si-a intrat pe deplin in drepturi si ne asteapta zile caniculare. Unul dintre cele mai mari riscuri la care suntem expusi in aceasta perioada este deshidratarea. Printre neplacerile pe care le poate provoca lipsa de apa in organism se numara oboseala, apatia si lipsa de concentrare, asta ca sa nu mai vorbim de efectele severe, cum ar fi lesinul sau socurile cardiovasculare. Nu astepta sa ti se faca sete Primul lucru care a iesit la iveala atunci cand s-a studiat efectul deshidratarii asupra organismului a fost faptul ca simtim senzatia de sete mult prea tarziu, in momentul in care organismul este deja deshidratat cu 2%. In acel moment, deshidratarea isi face simtite efectele asupra capacitatilor cognitive, cum ar fi memoria, atentia si concentrarea. Prin urmare, nu trebuie sa asteptam sa ni se faca sete ca sa bem apa, mai ales in sezonul cald, cand organismul are nevoie de mai multa apa decat in zilele racoroase. Calda sau rece? Oricat ti s-ar parea de ciudat, apa calda este mai bine tolerata de organism decat cea de la frigider. Asiaticii cunosc beneficiile consumului de apa calda asupra organismului si, din acest motiv, nici nu concep sa bea apa cu gheata. Apa la temperatura camerei sau chiar si mai calda incalzeste organismul, stimuleaza circulatia sanguina si imbunatateste functiile gastro-intestinale. In schimb, apa rece este asimilata mai greu in sange. Datorita vitezei cu care organismul preia apa calda, corpul se hidrateaza mai usor si mentine aceasta stare pentru mai mult timp. Plata versus minerala Chiar daca apa minerala nu este privita cu ochi buni de nutritionisti, in zilele toride, aceasta se bucura de un avantaj fata de cea plata: reface stocul de minerale care este eliminat prin transpiratie. Mai mult, un alt avantaj al apei minerale este ca o poti consuma mai ales in timpul curelor de slabit, intrucat reduce apetitul. Prin urmare, un pahar de apa minerala in cursul unei zile calduroase este mai mult decat binevenit, cu conditia sa nu se consume exclusiv apa minerala si, mai ales, sa se compenseze cu o dieta bogata in lactate. Explicatia: continutul ridicat de sodiu si minerale din acest tip de apa poate afecta capacitatea organismului de a prelua si fixa calciul din alimente. Un ceai fierbinte O solutie pentru o hidratare de durata in zilele calduroase de vara sunt ceaiurile consumate cat mai calde. Nu intamplator, locuitorii tarilor arabe consuma multe lichide fierbinti, in ciuda temperaturilor de 40?C. Explicatia: apa calda, odata ajunsa in organism, incalzeste corpul, lucru care il ajuta sa perceapa temperatura de afara ca fiind mult mai scazuta. In consecinta, un ceai de menta aromat cu cateva picaturi de suc de lamaie racoreste si face mai suportabila canicula de peste zi. Ce ne deshidrateaza Consumul anumitor bauturi risca sa neutralizeze eforturile noastre de a ne hidrata. Din pricina continutului de cofeina, cafeaua are un efect diuretic asupra organismului, provocand astfel pierderea apei. Desi pare o idee buna in zilele toride, berea, ca si orice alt tip de alcool, contribuie puternic la deshidratarea organismului. Alcoolul provoaca deshidratare, intrucat blocheaza eliberarea vasopresinei, adica a hormonului care inhiba eliminarea apei prin rinichi. Astfel, apa va fi eliminata prin urina. O idee la fel de putin inspirata sunt bauturile acidulate. Sarea pe care o contin, aproape imperceptibila pentru papilele gustative, reduce cantitatea de apa din celule, ca sa nu mai mentionam efectul nociv al zaharului asupra organismului. Apa si cruditatile Una dintre cele mai bune surse de apa pentru organism sunt fructele si legumele, deoarece corpul asimileaza 20% din apa din hrana zilnica. Fructele care ridica nivelul de apa in tesuturi sunt caisele, zarzarele, piersicile si, bineinteles, citricele. Astfel, bauturile proaspete din fructe taie setea si reechilibreaza organismul prin cantitatea de minerale si vitamine.