A presimțit uciderea soților Ceaușescu cu doi ani înainte: ”Nicule, nu-i a bună!”
ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE
Acasă » Știri » Cum sa mananci corect ca sa nu te ingrasi! Tot ce trebuie sa stii despre cozonac, friptura de porc sau alcool

Cum sa mananci corect ca sa nu te ingrasi! Tot ce trebuie sa stii despre cozonac, friptura de porc sau alcool

De: Cancan 23/12/2015 | 22:15
Cum sa mananci corect ca sa nu te ingrasi! Tot ce trebuie sa stii despre cozonac, friptura de porc sau alcool

CANCAN.ro a reusit sa obtina cele mai utile sfaturi in ceea ce priveste alimentatia corecta de Craciun. Sursele noastre de incredere sunt "regina fitness-ului" Cori Gramescu si Jessica Zamfir, castigatoarea editiei din 2014 de la MasterChef.
 

De sarbatori se spune ca romanii uita de dieta si se infrupta din bunatatile pregatite pentru aceasta perioada, ajungand uneori chiar si la spital cu necazuri digestive. Insa, daca stii cum sa mananci corect, nu vrei avea probleme:

Cori Gramescu
Cori Gramescu

1. Nu amestecam carbohidratii simpli cu grasimi, deci combinatiile de tipul sarmale cu mamaliga si smantana, carne de porc grasa cu cartofi sau paine, cozonac sau dulciuri consumate la sfarsitul mesei nu sunt indicate. Cel mai bine e sa planificam putin mancarea noastra pe intreaga zi, astfel incat sa ne ferim de acest gen de asociere.

mancare

2. De fiecare data cand consumam carne grasa, mancam alaturi o salata verde cu zeama de lamaie si o lingurita de mustar cu hrean. Ajuta la digestie si reduce din absorbtia grasimilor saturate.

3. Putem manca dulciuri la o masa de sine statoare (ideal, dimineata) fara sa le asociem cu lapte/iaurt sau alte alimente si trebuie sa asteptam 3 ore pana la urmatoarea masa

4. Dupa fiecare pahar de alcool trebuie sa consumam 3 pahare de apa si sa nu consumam bauturi carbogazoase sau sucuri dulci.

5. In fiecare zi trebuie sa facem 30 de minute de plimbare si macar 20 de minute de exercitii fizice usoare, acasa. Ne ajuta la digestie, reduc timpul de transit intestinal al alimentelor si reduc din retentia de apa datorata consumului ridicat de alimente grase si sarate.

6. Nu in ultimul rand, e important sa mancam la o masa un singur tip de proteine( deci nu amestecam carne/carnati cu branza sau ou), tocmai pentru a usura procesul de digestie .

7. Ultima regula se refera la hidratare – trebuie sa bem in fiecare zi cel putin 2 litri de apa pe zi, iar dupa masa ar fi indicat sa consumam ceaiuri benefice pentru digestie – ceai de ghimbri, de verbena, de rozmarin sau de galbenele.

Iata acum si exemplele de mese pentru fiecare zi in parte:

24 DECEMBRIE

In aceasta zi, in mod traditional, se tine post. Este o zi in care cei care respecta traditia religioasa nu mananca nimic pana spre seara, cand mananca niste turte de grau indulcite, in pregatirea pentru belsugul culinar de Craciun. Iata insa si o abordare contemporana, sa ii spunem, in care ne concentram pe alimente nutritive, sarace in calorii, care sa nu puna un stress suplimentar asupra corpului nostru:

Mic dejun – o cana de lapte de migdale cu 5 linguri de fulgi de ovaz – au suficiente fibre cat sa ajute tranzitul intestinal in zilele urmatoare, iar laptele de migdale se digera mult mai usor ca laptele de vaca.

Gustare de dimineata, la 2 ore de la micul dejun – o portocala si un sweetie.

mancare

Pranz – dorada in pergament cu legume verzi si salata asortata. Dorada se curata si se spala bine, apoi se sterge bine de apa cu un servet de hartie. Se sareaza putin, se condimenteaza dupa gust (piper alb, ghimbir, coriandru, marar, boabe de mustar, felii de lamaie) si se impacheteaza in hartie de pergament. Se da la cuptor 20-40 de minute (trebuie verificat sa nu se arda sau sa se usuce prea tare carnea ) la foc mediu. Intre timp, se fierbe pret de 2-4 minute cate o portie de broccoli in apa cu sare, dupa care se scoate, se spala in apa rece, se adauga cate o lingura de zeama de lamaie, una de ulei de masline si o jumatate de catel de usturoi pisat.

Pentru salata avem nevoie de un mix de frunze: salata verde, frunze de ruccola, frunze de baby spanac, eventual cateva fire de ceapa alba (chalotte) sau ceapa verde. Frunzele se spala in apa foarte rece, in care s-au adaugat cateva cuburi de gheata, apoi se lasa 3 minute in aceasta apa.

Intre timp se face un sos din: zeama de la ½ lamaie, o lingura de ulei de struguri si o lingura de mustar, care se omogenizeaza bine pana capata consistenta unui sos. Se adauga o lingura de capere verzi. Frunzele se scot in sita, se scurg bine de apa si se pun intr-un castron mare, se toarna peste ele vinaigrette-ul pregatit anterior si se amesteca bine. Pestele intre timp ar trebui sa fie gata, se scoate din pergament, se fileteaza si se aseaza pe farfurie, alaturi se pune garniture de broccoli cu usturoi si salata asortata. Se poate acompania si cu o felie de paine neagra, cu seminte.

Gustare de seara – un pahar mic (150g) de iaurt natural

Cina – apelam la o cina usoara, din legume. Putem opta fie pentru legume la gratar (dovlecel, vanata, ardei, rosie si ceapa) impreuna cu o salata verde cu rosii cherry sau pentru o portie de conopida gratinata. Acesta reteta e foarte simpla, trebuie sa fierbem putin inainte buchetelele de conopida, in apa cu sare. Apoi le scoatem si le scurgem de apa, timp in care batem un ou cu o lingura de telemea rasa, pe care il turnam peste conopida. Se face la cuptor la temperatura medie, pana se incheaga oul.

25 DECEMBRIE – meniu de sarbatoare

Intrucat este o zi festiva, azi ne putem permite sa ne desfatam cu preparate traditionale, dar trebuie sa avem grija cum le combinam.

mancare

Dimineata – e momentul cel mai sigur pentru a ne bucura de dulciurile traditionale de Craciun – o felie de cozonac, o placinta traditionala sau nuci umplute de casa, putem consuma din preparatele dulci fara prea mari mustrari de constiinta.

Pranzul de Craciun trebuie sa se supuna regulilor de mai sus, dar asta nu inseamna ca trebuie sa suferim frustrarea de a nu manca nimic traditional.

Aperitivul – inseamna o portie de muraturi, cateva bucati de sorici, doua felii de leber, o felie subtire de toba, o felie de caltabos si 1-2 jumari. Mai putem consuma salata verde mixta si cateva masline, dar ideal e sa nu mancam la aperitiv branzeturi, salata boeuf sau paine.

Felul principal poate insemna o bucata de friptura de porc sau curcan la cuptor cu mustar cu hrean si varza murata si, daca chiar nu ne saturam, putem sa gustam si o bucata de carnat de casa cu usturoi sau hrean. E important ca la aceasta masa – foarte bogata in grasimi animale si proteine – sa nu consumam fainoase sau cartofi, deci efortul pe care trebuie sa il facem se refera la a restriction painea, cartofii sau mamaliga la felul principal, dar sis a evitam desertul. Ideal este ca preparatele traditionale sa fie gatite cat mai dietetic, ideal cu amestec de carne de posc slaba si carne de vita si cu un adaos cat mai redus de sunca, bacon, untura sau ulei.

Dupa cina e recomandabil sa bem un ceai de verbena sau de ghimbir, pentru a ajuta digestia. De asemenea, putem suplimenta si cu enzime digestive, care vor ajuta intestinal subtire sa faca fata aportului crescut de grasimi saturate si proteine in exces.

Dupa o masa atat de bogata este indicat sa facem o plimbare decal putin o ora in aer rece, pentru a usura digestia.

La cina putem sa mancam 2-3 sarmale mici, dar e indicat sa nu consumam mamaliga sau smantana alaturi de ele. Putem sa le acompaniem cu varza din cratita de sarmale, dar dupa masa generoasa de la pranz, nu ar trebuie sa ne mai fie atat de foame.

Pe langa agitatia casnica– curatenie, spalat vase, ordine dupa musafiri, ar trebui sa facem macar 10-20 de minute de exercitii pilates inainte de culcare, ca sa incercam sa contracaram excesul de calorii devenit deja o traditie la noi in tara.

26 DECEMBRIE

Incercam sa revenim la un program mai cumpatat de masa, tocmai ca sa nu ne ingrasam in perioada sarbatorilor.

Dimineata
Daca inca poftiti la dulciuri, puteti repeta micul dejun din ziua de Craciun, dar ar fi indicat sa reducem din cantitati – concret, o felie de cozonac si o jumatate de placinta ar trebui sa fie suficient.

mancare

Pranz – e momentul sa ne satisfacem pofta de carnati si sarmale, asa ca putem consuma 1-3 bucati mici de carnat cu muraturi si 2-3 sarmale (fara mamaliga). Tot aici, ca entrée, putem sa mancam 1-2 feliute de leber, putin sorici, masline si o salata verde.

Cina – incheiem excesul de sarbatori cu friptura de curcan (ideal) sau de porc (de pe care incercam sa inlaturam grasimea aparenta) acompaniata de salata verde mixta sau salata de varza murata. E momentul sa ne pregatim de un program relativ normal de masa in zilele urmatoare, pana la traditionala masa de Revelion.

CITESTE SI:

Ce sa mananci de Craciun ca sa nu te ingrasi! Meniul exact pentru perioada 24-27 decembrie, de la nutritionistul Cori Gramescu

ATENTIE! Incepe Postul Craciunului! Ce trebuie sa faci in perioada urmatoare!

Jesica Zamfir
Jesica Zamfir

Fosta castigatoare de la MasterChef, Jessica Zamfir, a spus pentru CANCAN.ro ce ar trebui sa mancam si sa gatim pentru a nu ne ingrasa in aceasta perioada: „Am putea sa facem sarmanele din piept de gasca sau de curcan, sa le inlocuim cu cele din carne de porc si sa mancam mai multe fructe, decat dulciuri. Inainte de masa de Craciun sa luam si micul dejun.

Un alt lucru important este ca in aceasta perioada o sa mergem la rude, sa le vizitam si ar trebui sa invatam sa nu mancam peste tot unde suntem invitati. Un alt aspect este ca atunci cand mergem la cumparaturi sa luam de toate, chiar daca raman; ar trebui sa nu se mai faca excese pentru ca vor ramane in frigider, si in cel mai rau caz vor fi aruncate.”

Oana Pascaru

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Soția lui Daniel Pancu, imagini incendiare! Andra Teodorescu s-a pozat la fel ca-n tinerețe, când făcea furori în revistele pentru adulți
Soția lui Daniel Pancu, imagini incendiare! Andra Teodorescu s-a pozat la fel ca-n tinerețe, când...
FOTO. Fosta soție a fotbalistului milionar a dat de belea cu un obsedat
FOTO. Fosta soție a fotbalistului milionar a dat de belea cu un obsedat
Antonia, anunț trist după 13 ani de relație cu Alex Velea: 'Nu mai pot'
Antonia, anunț trist după 13 ani de relație cu Alex Velea: 'Nu mai pot'
Secretul pentru cea mai gustoasă friptură de miel. Cu ce trebuie unsă carnea și cât trebuie ținută la cuptor
Secretul pentru cea mai gustoasă friptură de miel. Cu ce trebuie unsă carnea și cât...
Ce se întâmplă cu David Pușcaș după declarațiile Luminiței Anghel? Mărturisirea sfâșietoare făcută de fiul adoptiv al artistei: „Sunt devastat. Nu am știut că...”
Ce se întâmplă cu David Pușcaș după declarațiile Luminiței Anghel? Mărturisirea sfâșietoare făcută de fiul...
S-a creat panică generală la bordul unei curse Air France când un pasager și-a pierdut mobilul. Avionul s-a întors din drum
S-a creat panică generală la bordul unei curse Air France când un pasager și-a pierdut...
VIDEO Val de incidente violente în transportul public: șoferi agresați, autobuze și tramvaie vandalizate. Imagini cu cele mai recente c
VIDEO Val de incidente violente în transportul public: șoferi agresați, autobuze și tramvaie vandalizate. Imagini...
VIDEO. „Taci, te rog”. Valerii Zalujnîi spune că oficialii români i-au cerut să nu dezvăluie că drone rusești au căzut în România
VIDEO. „Taci, te rog”. Valerii Zalujnîi spune că oficialii români i-au cerut să nu dezvăluie...
Dacia s-a pus pe treabă! În mai puțin de doi ani va lansa un model revoluționar pe piață - VIDEO
Dacia s-a pus pe treabă! În mai puțin de doi ani va lansa un model...
A murit o cunoscută jurnalistă din România! S-a stins din viață la 74 de ani
A murit o cunoscută jurnalistă din România! S-a stins din viață la 74 de ani
„Chipul ei” Semnul divin pe care Igor Cuciuc l-a primit de la fiica sa moartă, chiar când se afla în avion! Nu i-a venit să creadă ce vede când s-a uitat pe geam
„Chipul ei” Semnul divin pe care Igor Cuciuc l-a primit de la fiica sa moartă,...
Comportamentul agresiv pe care David Pușcaș l-ar fi avut față de mama lui și de bonă. Ce spune Luminița Anghel despre acele momente: „Am crezut că e eșecul meu. ”
Comportamentul agresiv pe care David Pușcaș l-ar fi avut față de mama lui și de...
Cum se menține în formă Larisa Udilă:
Cum se menține în formă Larisa Udilă: "Dacă astăzi mănânc prostii, mâine știu să am...
Satul în care de doi ani nu s-a mai născut nicun copil.
Satul în care de doi ani nu s-a mai născut nicun copil. "Suntem noi, ăștia...
BANCUL ZILEI. Un tip din Vaslui către iubita lui: – Am ceva super pentru diseară!
BANCUL ZILEI. Un tip din Vaslui către iubita lui: – Am ceva super pentru diseară!
Ce funcții WOW vor exista pe viitorul Apple Watch Ultra 3?
Ce funcții WOW vor exista pe viitorul Apple Watch Ultra 3?
ALIMENTUL pe care toată lumea trebuie să-l mănânce ZILNIC
ALIMENTUL pe care toată lumea trebuie să-l mănânce ZILNIC
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au...
Zodiile cu norocul scris în frunte până pe 5 aprilie. Patru nativi sunt plini de șansă
Zodiile cu norocul scris în frunte până pe 5 aprilie. Patru nativi sunt plini de...
Lidl bagă la raft, la preț special, de joi, 25 martie 2025, multe produse la mare căutare în rândul românilor. Stocurile sunt limitate
Lidl bagă la raft, la preț special, de joi, 25 martie 2025, multe produse la...
Călin Georgescu, demascat. Cutremur fără precedent în România. Au venit datele oficiale
Călin Georgescu, demascat. Cutremur fără precedent în România. Au venit datele oficiale
Irinel Columbeanu părăseşte azilul. Anunţul momentului în showbiz
Irinel Columbeanu părăseşte azilul. Anunţul momentului în showbiz
Gadget-ul momentului! Cele mai bune căști de gaming true wireless pentru PS5, PC și mobile
Gadget-ul momentului! Cele mai bune căști de gaming true wireless pentru PS5, PC și mobile
Dezvăluire șoc despre Băsescu. A mărturisit abia după ani de zile: M-am îndrăgostit de el
Dezvăluire șoc despre Băsescu. A mărturisit abia după ani de zile: M-am îndrăgostit de el
Mari probleme pentru Măruță. Au curs reclamațiile
Mari probleme pentru Măruță. Au curs reclamațiile
Înainte să moară, soții Hackman au fost hărțuiți de un „individ misterios”. Ce a declarat hairstylistul lui Betsy Arakawa
Înainte să moară, soții Hackman au fost hărțuiți de un „individ misterios”. Ce a declarat...
Mi-au maltratat copiii, mi-au luat totul! Fostul coleg milionar al lui Gică Hagi trăieşte o dramă! Ce meserie a ajuns să aibă după ce a rămas fără întreaga avere
Mi-au maltratat copiii, mi-au luat totul! Fostul coleg milionar al lui Gică Hagi trăieşte o...
Moment istoric la Chefi la cuțite, în această seară: toți cei patru Chefi oferă cuțitele de aur după o jurizare
Moment istoric la Chefi la cuțite, în această seară: toți cei patru Chefi oferă cuțitele...
Ce spune Laura Lavric despre sora ei la 12 ani de la scandalul de pomină între ele:
Ce spune Laura Lavric despre sora ei la 12 ani de la scandalul de pomină...
Locul din România unde poienile au devenit mov. Spectacolul splendid natural care fascinează turiștii
Locul din România unde poienile au devenit mov. Spectacolul splendid natural care fascinează turiștii
Descoperire excepțională pe Marte. Are o vechime de peste 3 miliarde de ani
Descoperire excepțională pe Marte. Are o vechime de peste 3 miliarde de ani
Gabriela Cristea, ținta răutăților pe Instagram. O poză banală a stârnit un val de critici neașteptate: „Ai uitat să pui filtre la mustață”
Gabriela Cristea, ținta răutăților pe Instagram. O poză banală a stârnit un val de critici...
×