Chirurgul MIRCEA BEURAN, totul despre simptomele tăcute ale CANCERULUI
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Cum sa mananci corect ca sa nu te ingrasi! Tot ce trebuie sa stii despre cozonac, friptura de porc sau alcool

Cum sa mananci corect ca sa nu te ingrasi! Tot ce trebuie sa stii despre cozonac, friptura de porc sau alcool

De: Cancan 23/12/2015 | 22:15
Cum sa mananci corect ca sa nu te ingrasi! Tot ce trebuie sa stii despre cozonac, friptura de porc sau alcool

CANCAN.ro a reusit sa obtina cele mai utile sfaturi in ceea ce priveste alimentatia corecta de Craciun. Sursele noastre de incredere sunt "regina fitness-ului" Cori Gramescu si Jessica Zamfir, castigatoarea editiei din 2014 de la MasterChef.
 

De sarbatori se spune ca romanii uita de dieta si se infrupta din bunatatile pregatite pentru aceasta perioada, ajungand uneori chiar si la spital cu necazuri digestive. Insa, daca stii cum sa mananci corect, nu vrei avea probleme:

Cori Gramescu
Cori Gramescu

1. Nu amestecam carbohidratii simpli cu grasimi, deci combinatiile de tipul sarmale cu mamaliga si smantana, carne de porc grasa cu cartofi sau paine, cozonac sau dulciuri consumate la sfarsitul mesei nu sunt indicate. Cel mai bine e sa planificam putin mancarea noastra pe intreaga zi, astfel incat sa ne ferim de acest gen de asociere.

mancare

2. De fiecare data cand consumam carne grasa, mancam alaturi o salata verde cu zeama de lamaie si o lingurita de mustar cu hrean. Ajuta la digestie si reduce din absorbtia grasimilor saturate.

3. Putem manca dulciuri la o masa de sine statoare (ideal, dimineata) fara sa le asociem cu lapte/iaurt sau alte alimente si trebuie sa asteptam 3 ore pana la urmatoarea masa

4. Dupa fiecare pahar de alcool trebuie sa consumam 3 pahare de apa si sa nu consumam bauturi carbogazoase sau sucuri dulci.

5. In fiecare zi trebuie sa facem 30 de minute de plimbare si macar 20 de minute de exercitii fizice usoare, acasa. Ne ajuta la digestie, reduc timpul de transit intestinal al alimentelor si reduc din retentia de apa datorata consumului ridicat de alimente grase si sarate.

6. Nu in ultimul rand, e important sa mancam la o masa un singur tip de proteine( deci nu amestecam carne/carnati cu branza sau ou), tocmai pentru a usura procesul de digestie .

7. Ultima regula se refera la hidratare – trebuie sa bem in fiecare zi cel putin 2 litri de apa pe zi, iar dupa masa ar fi indicat sa consumam ceaiuri benefice pentru digestie – ceai de ghimbri, de verbena, de rozmarin sau de galbenele.

Iata acum si exemplele de mese pentru fiecare zi in parte:

24 DECEMBRIE

In aceasta zi, in mod traditional, se tine post. Este o zi in care cei care respecta traditia religioasa nu mananca nimic pana spre seara, cand mananca niste turte de grau indulcite, in pregatirea pentru belsugul culinar de Craciun. Iata insa si o abordare contemporana, sa ii spunem, in care ne concentram pe alimente nutritive, sarace in calorii, care sa nu puna un stress suplimentar asupra corpului nostru:

Mic dejun – o cana de lapte de migdale cu 5 linguri de fulgi de ovaz – au suficiente fibre cat sa ajute tranzitul intestinal in zilele urmatoare, iar laptele de migdale se digera mult mai usor ca laptele de vaca.

Gustare de dimineata, la 2 ore de la micul dejun – o portocala si un sweetie.

mancare

Pranz – dorada in pergament cu legume verzi si salata asortata. Dorada se curata si se spala bine, apoi se sterge bine de apa cu un servet de hartie. Se sareaza putin, se condimenteaza dupa gust (piper alb, ghimbir, coriandru, marar, boabe de mustar, felii de lamaie) si se impacheteaza in hartie de pergament. Se da la cuptor 20-40 de minute (trebuie verificat sa nu se arda sau sa se usuce prea tare carnea ) la foc mediu. Intre timp, se fierbe pret de 2-4 minute cate o portie de broccoli in apa cu sare, dupa care se scoate, se spala in apa rece, se adauga cate o lingura de zeama de lamaie, una de ulei de masline si o jumatate de catel de usturoi pisat.

Pentru salata avem nevoie de un mix de frunze: salata verde, frunze de ruccola, frunze de baby spanac, eventual cateva fire de ceapa alba (chalotte) sau ceapa verde. Frunzele se spala in apa foarte rece, in care s-au adaugat cateva cuburi de gheata, apoi se lasa 3 minute in aceasta apa.

Intre timp se face un sos din: zeama de la ½ lamaie, o lingura de ulei de struguri si o lingura de mustar, care se omogenizeaza bine pana capata consistenta unui sos. Se adauga o lingura de capere verzi. Frunzele se scot in sita, se scurg bine de apa si se pun intr-un castron mare, se toarna peste ele vinaigrette-ul pregatit anterior si se amesteca bine. Pestele intre timp ar trebui sa fie gata, se scoate din pergament, se fileteaza si se aseaza pe farfurie, alaturi se pune garniture de broccoli cu usturoi si salata asortata. Se poate acompania si cu o felie de paine neagra, cu seminte.

Gustare de seara – un pahar mic (150g) de iaurt natural

Cina – apelam la o cina usoara, din legume. Putem opta fie pentru legume la gratar (dovlecel, vanata, ardei, rosie si ceapa) impreuna cu o salata verde cu rosii cherry sau pentru o portie de conopida gratinata. Acesta reteta e foarte simpla, trebuie sa fierbem putin inainte buchetelele de conopida, in apa cu sare. Apoi le scoatem si le scurgem de apa, timp in care batem un ou cu o lingura de telemea rasa, pe care il turnam peste conopida. Se face la cuptor la temperatura medie, pana se incheaga oul.

25 DECEMBRIE – meniu de sarbatoare

Intrucat este o zi festiva, azi ne putem permite sa ne desfatam cu preparate traditionale, dar trebuie sa avem grija cum le combinam.

mancare

Dimineata – e momentul cel mai sigur pentru a ne bucura de dulciurile traditionale de Craciun – o felie de cozonac, o placinta traditionala sau nuci umplute de casa, putem consuma din preparatele dulci fara prea mari mustrari de constiinta.

Pranzul de Craciun trebuie sa se supuna regulilor de mai sus, dar asta nu inseamna ca trebuie sa suferim frustrarea de a nu manca nimic traditional.

Aperitivul – inseamna o portie de muraturi, cateva bucati de sorici, doua felii de leber, o felie subtire de toba, o felie de caltabos si 1-2 jumari. Mai putem consuma salata verde mixta si cateva masline, dar ideal e sa nu mancam la aperitiv branzeturi, salata boeuf sau paine.

Felul principal poate insemna o bucata de friptura de porc sau curcan la cuptor cu mustar cu hrean si varza murata si, daca chiar nu ne saturam, putem sa gustam si o bucata de carnat de casa cu usturoi sau hrean. E important ca la aceasta masa – foarte bogata in grasimi animale si proteine – sa nu consumam fainoase sau cartofi, deci efortul pe care trebuie sa il facem se refera la a restriction painea, cartofii sau mamaliga la felul principal, dar sis a evitam desertul. Ideal este ca preparatele traditionale sa fie gatite cat mai dietetic, ideal cu amestec de carne de posc slaba si carne de vita si cu un adaos cat mai redus de sunca, bacon, untura sau ulei.

Dupa cina e recomandabil sa bem un ceai de verbena sau de ghimbir, pentru a ajuta digestia. De asemenea, putem suplimenta si cu enzime digestive, care vor ajuta intestinal subtire sa faca fata aportului crescut de grasimi saturate si proteine in exces.

Dupa o masa atat de bogata este indicat sa facem o plimbare decal putin o ora in aer rece, pentru a usura digestia.

La cina putem sa mancam 2-3 sarmale mici, dar e indicat sa nu consumam mamaliga sau smantana alaturi de ele. Putem sa le acompaniem cu varza din cratita de sarmale, dar dupa masa generoasa de la pranz, nu ar trebuie sa ne mai fie atat de foame.

Pe langa agitatia casnica– curatenie, spalat vase, ordine dupa musafiri, ar trebui sa facem macar 10-20 de minute de exercitii pilates inainte de culcare, ca sa incercam sa contracaram excesul de calorii devenit deja o traditie la noi in tara.

26 DECEMBRIE

Incercam sa revenim la un program mai cumpatat de masa, tocmai ca sa nu ne ingrasam in perioada sarbatorilor.

Dimineata
Daca inca poftiti la dulciuri, puteti repeta micul dejun din ziua de Craciun, dar ar fi indicat sa reducem din cantitati – concret, o felie de cozonac si o jumatate de placinta ar trebui sa fie suficient.

mancare

Pranz – e momentul sa ne satisfacem pofta de carnati si sarmale, asa ca putem consuma 1-3 bucati mici de carnat cu muraturi si 2-3 sarmale (fara mamaliga). Tot aici, ca entrée, putem sa mancam 1-2 feliute de leber, putin sorici, masline si o salata verde.

Cina – incheiem excesul de sarbatori cu friptura de curcan (ideal) sau de porc (de pe care incercam sa inlaturam grasimea aparenta) acompaniata de salata verde mixta sau salata de varza murata. E momentul sa ne pregatim de un program relativ normal de masa in zilele urmatoare, pana la traditionala masa de Revelion.

CITESTE SI:

Ce sa mananci de Craciun ca sa nu te ingrasi! Meniul exact pentru perioada 24-27 decembrie, de la nutritionistul Cori Gramescu

ATENTIE! Incepe Postul Craciunului! Ce trebuie sa faci in perioada urmatoare!

Jesica Zamfir
Jesica Zamfir

Fosta castigatoare de la MasterChef, Jessica Zamfir, a spus pentru CANCAN.ro ce ar trebui sa mancam si sa gatim pentru a nu ne ingrasa in aceasta perioada: „Am putea sa facem sarmanele din piept de gasca sau de curcan, sa le inlocuim cu cele din carne de porc si sa mancam mai multe fructe, decat dulciuri. Inainte de masa de Craciun sa luam si micul dejun.

Un alt lucru important este ca in aceasta perioada o sa mergem la rude, sa le vizitam si ar trebui sa invatam sa nu mancam peste tot unde suntem invitati. Un alt aspect este ca atunci cand mergem la cumparaturi sa luam de toate, chiar daca raman; ar trebui sa nu se mai faca excese pentru ca vor ramane in frigider, si in cel mai rau caz vor fi aruncate.”

Oana Pascaru

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum s-a pozat solista
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Angela Similea a strălucit la spectacolul lui Aurelian Temișan! Artista, lecție de eleganță și rafinament, la 78 de ani
Angela Similea a strălucit la spectacolul lui Aurelian Temișan! Artista, lecție de eleganță și rafinament, la 78 de ani
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum...
Descoperire arheologică rară, la Zidul lui Hadrian: Un mâner vechi de 2.000 de ani arată cât de celebri erau gladiatorii în antichitate
Descoperire arheologică rară, la Zidul lui Hadrian: Un mâner vechi de 2.000 de ani arată...
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei cu rachete ATACMS cu rază lungă
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Câștigătorul premiului de 9,58 milioane de euro de la Loto 6 din 49 și-a ridicat banii. Ce știm despre el și despre biletul norocos
Câștigătorul premiului de 9,58 milioane de euro de la Loto 6 din 49 și-a ridicat...
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
În câte luni este însărcinată Daniela Iliescu! Culiță Sterp a mărturisit că își dorește o fetiță
În câte luni este însărcinată Daniela Iliescu! Culiță Sterp a mărturisit că își dorește o...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au dat vestea cea mare prin intermediul unui videoclip
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Ultimele cuvinte pe care Andreea Cuciuc a apucat să i le spună tatălui său înainte să moară! Igor Cuciuc a dezvăluit totul printre lacrimi: „I-am spus să meargă cu mine. Mi-a zis: Tata, eu am...”
Ultimele cuvinte pe care Andreea Cuciuc a apucat să i le spună tatălui său înainte...
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă sâmbătă
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă...
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Smart TV-uri sub 500 lei la Auchan – Ar putea fi ofertele momentului!
Smart TV-uri sub 500 lei la Auchan – Ar putea fi ofertele momentului!
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Ce s-a aflat după ce casa lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare. Arată așa și au ieșit la iveală detalii despre care nu s-a știut nimic până acum
Ce s-a aflat după ce casa lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare. Arată...
În ce trebuie să pui grâul la încolțit de Sfântul Andrei, de fapt. Cum faci ca să-ți crească mare și frumos
În ce trebuie să pui grâul la încolțit de Sfântul Andrei, de fapt. Cum faci...
Cele 3 zodii care vor avea 2 săptămâni de poveste. Le iese norocul în cale, veștile sunt foarte bune
Cele 3 zodii care vor avea 2 săptămâni de poveste. Le iese norocul în cale,...
TAXĂ mai mare pentru 2,1 milioane de români. Se va da lege nouă
TAXĂ mai mare pentru 2,1 milioane de români. Se va da lege nouă
Fiica secretă a lui Prigoană. Cine este misterioasa tânără pe care voia să o înfieze. ''Îmi spunea că ar vrea să locuiesc cu el''
Fiica secretă a lui Prigoană. Cine este misterioasa tânără pe care voia să o înfieze....
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Casa Albă reacţionează: SUA nu îşi vor schimba politica nucleară după modificarea doctrinei Rusiei
Casa Albă reacţionează: SUA nu îşi vor schimba politica nucleară după modificarea doctrinei Rusiei
Retragere numerar de la bancomat. Anunț pentru toți românii care scot bani de la ATM
Retragere numerar de la bancomat. Anunț pentru toți românii care scot bani de la ATM
Prețurile la energia electrică explodează. Cât va costa curentul
Prețurile la energia electrică explodează. Cât va costa curentul
E oficial: Vin ninsorile în București! Meteorologii ACCUWEATHER anunță data exactă când vine iarna
E oficial: Vin ninsorile în București! Meteorologii ACCUWEATHER anunță data exactă când vine iarna
Acuzații scandaloase primite de un milionar, în plin proces de divorț. Soția îi cere acum o pensie alimentară de 20.000 de euro
Acuzații scandaloase primite de un milionar, în plin proces de divorț. Soția îi cere acum...
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul naționalei a fost imediat înlocuit
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
Igor Cuciuc își strigă durerea după înmormântarea unicului său copil. Imaginea emoționantă cu Andreea pe care a publicat-o pe o rețea de socializare
Igor Cuciuc își strigă durerea după înmormântarea unicului său copil. Imaginea emoționantă cu Andreea pe...
Ce să pui în aluatul de șnițele ca să-ți iasă pufoase, cu aspect delicios. Un singur ingredient face o diferență spectaculoasă
Ce să pui în aluatul de șnițele ca să-ți iasă pufoase, cu aspect delicios. Un...
De ce nu avea Nicolae Ceaușescu niciodată bani la el. Singurul lucru pe care îl ținea în buzunar când pleca din România
De ce nu avea Nicolae Ceaușescu niciodată bani la el. Singurul lucru pe care îl...
Adriana Bahmuțeanu, disperată. Jurnalista nu mai suportă să stea departe de copiii ei: „Ia labele de pe copiii mei, că mor cu tine de gât, jar mănânci!”
Adriana Bahmuțeanu, disperată. Jurnalista nu mai suportă să stea departe de copiii ei: „Ia labele...
×