Cum să îţi instalezi panouri fotovoltaice, ca să-ţi vină factura la energie electrică pe minus? Câţi bani trebuie să investeşti
Prețul foarte mare al facturilor de energie electrică a devenit din ce în ce mai mare, tocmai de aceea din ce în ce mai multe persoane încearcă să afle mai multe detalii legate de instalarea panourilor fotovoltaice. O asemenea investiție ar putea fi recuperată de-a lungul anilor, însă este nevoie de multă răbdare pentru a ajunge la un asemenea rezultat.
Investiția în panourile fotovoltaice pare o idee din ce în mai bună pentru români, însă, aceștia se pot confrunta cu câteva probleme destul de mari. Facturile la energia electrică vor fi mult mai mici în momentul în care vă veți bucura de panourile montate, însă, până atunci, va fi nevoie să vă înarmați cu multă răbdare și să fiți dispuși să scoateți din buzunar sume destul de mari.
VEZI ȘI: CÂT COSTĂ PANOURILE FOTOVOLTAICE PENTRU O CASĂ CU 5 CAMERE. ÎN CÂT TIMP RECUPEREZI BANII
Cât te costă să îți instalezi panouri fotovoltaice și cum poți face asta
Cei care au optat pentru panourile fotovoltaice în anii trecuți declară că sunt foarte mulțumiți de această decizie, mai ales că au avut de investit numai 10.000 de lei. Unul dintre români susține că își va recăpăta investiția în maxim doi ani, mai ales în această perioadă în care prețurile au crescut semnificativ.
Din păcate, cei care abia acum se gândesc să își monteze astfel de panouri vor avea mai mult de așteptat. În urma programului „Casa Verde” pentru care au aplicat peste 45.000 de români, ar fi trebuit ca majoritatea dintre ei să înceapă deja pregătirile, însă specialiștii susțin că dosarele nu au fost încă analizate de specialiști. În mod normal, o astfel de procedură ar costa peste 20.000 de lei, dintre care 2.000-5.000 de lei ar trebui să reprezinte contribuția clientului, iar restul de bani ar trebui decontați de stat. Deoarece lucrurile tind să meargă atât de greu, mulți dintre români aleg să își monteze singuri panourile fotovoltaice, suportând toate cheltuielile din propriul buzunar.
„Avem o creştere, în ultimul an, de 50%. Foarte multe dintre materialele pe care le foloseşti şi în zona de construcţii, le folosim şi noi. La un cost de 1.000 de euro pe kWh, vorbim despre o investiție de 15.000 – 20.000 de lei. Mai apar nişte chestiuni legate de racord, de partea de contor”, a precizat Iulian Nedea, CEO firmă panouri fotovoltaice.