Sandra Ionescu 55,2 milioane de europeni sufera de diabet, iar statisticile arata ca cel putin un roman din zece este afectat de aceasta boala. Alarmant este ca diabetul devine din ce in ce mai des intalnit, mai ales la copii, iar viata de diabetic nu este una usoara. Iata cateva principii esentiale, demne de urmat, pentru a tine sub control glicemia.
Atunci cand glicemia ta, pe nemancate, este mai mare de 126 mg/dl, de doua ori intr-un interval de 3 luni si in timpul zilei aceasta depaseste 200 mg/dl. Totodata, unele femei pot dezvolta complicatii ale glicemiei pe timpul sarcinii, mai ales cele care dau nastere unui copil de peste 4 kg. De obicei glicemia revine la normal dupa, dar este bine sa tineti o evidenta sub coordonarea medicului.
Nu depasi portia ta necesara de nutrienti si nici nu o mentine sub nivel. Calculeaza-ti caloriile din farfurie astfel incat, daca esti barbat si ai intre 18-60 de ani ai nevoie de 2.200 de calorii zilnic, iar daca esti femeie si te incadrezi in acelasi interval de varsta, ai nevoie de 1.800 de calorii pe zi. Mananca trei mese principale pe zi, alcatuite din 60% glucide, 25% lipide si 15% proteine, iar intre mese serveste gustari. Un diabetic trebuie sa aiba grija cu sfintenie de regimul sau alimentar si sa nu sara niciodata peste o masa.
Cu cat un aliment este mai bogat in zaharuri, cu atat mai repede sunt asimilate si de indicele glicemic. Fructele nu trebuie consumate fara sfatul unui medic specialist, in special bananele, strugurii, gutuile, smochinele si portocalele! In privinta grasimilor, lucrurile sunt si mai complicate: evitati pe cat de mult posibil grasimile de origine animala! Nici lactatele, precum untul sau smantana, nu pot face parte din regimul tau alimentar. Mai mult, solnita trebuie sa dispara de pe masa. Sarea favorizeaza hipertensiunea, iar painea sau alte alimente contin deja sare. Tot ce e in plus se considera exces.
Sunt foarte sarace in glucide si nici macar nu trebuiesc cantarite inainte de consum: carne de pui, de peste si de vita. Oua proaspete, legume precum rosii, vinete, varza, loboda, salata, ardei gras, ciuperci, spanac. Ai interzis la: prajeli, fainoase grele, prajituri cu zahar, bere, vin dulce, lichior, sucuri din comert.
Daca mananci mult zahar, faci diabet. Consumul excesiv de zahar NU provoaca diabet! Diabetul nu se vindeca! Fals, diabetul gestational, care se declanseaza pe durata sarcinii, se trateaza cu insulina, iar dupa nastere dispare. Diabeticul nu poate duce o viata normala! Ba da, daca adopta un stil de viata sanatos, lipsit de vicii si elemente nocive oricui, nu numai unui om cu probleme de glicemie.
Aloe vera. Scazi glicemia daca bei sirop de aloe vera regulat. Se gaseste la plafar sau in supermarketuri. Aloe vera stimuleaza si functiile hepatice si ajuta la vindecarea ranilor. Ceapa. Pe langa savoarea delicioasa pe care o da mancarurilor, ceapa lupta cu diabetul. Bea ceaiuri din foi de ceapa sau consum-o cruda, in salate, pentru a pune glicemia la pamant. Cicoare. Cicoarea este un revigorant natural al ficatului si al digestiei. Bea infuzii de cicoare ori de cate ori ai ocazia pentru a-ti pune in miscare motorasul interior. Spanac. Mananca spanac de patru ori pe saptamana! Vei preveni, astfel, afectiunile oculare ce insotesc, de multe ori, diabetul. Apa. Bea apa rece! Pe langa purificarea organismului, apa rece are si un alt beneficiu important: arde circa 200 de calorii pe zi, la doi litri consumati.