Cum sa evitati toxiinfectiile alimentare in sezonul cald
ADRIANA POPESCU Din cauza temperaturilor ridicate, atat alimentele in stare cruda, cat si cele preparate se altereaza repede, iar consumarea lor poate duce la boli digestive si toxiinfectii alimentare. Pentru a evita astfel de probleme, specialistii din cadrul Ministerul Sanatatii Publice fac urmatoarele recomandari: – nu preparati alimentele cu mai mult de doua-trei ore inainte de a le consuma, daca nu le puteti asigura conditiile necesare de temperatura; – in cazul in care consumati alimente la mai mult de doua-trei ore de la preparare ti- neti-le la temperaturi intre 4 si 8 grade Celsius; – cand gatiti, asigurati o temperatura ridicata de preparare; – evitati alaturarea alimentelor crude cu cele preparate, precum si a celor destinate consumului propriu cu cele destinate hranei animalelor; – spalati cu atentie fructele, zarzavaturile si verdeturile inainte de consumarea si prepararea lor, precum si vesela si suprafetele pe care le folositi la gatit; – folositi doar apa potabila pentru gatit, dar si pentru spalat. O atentie deosebita se va acorda apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii. Acolo unde exista indoieli asupra calitatii apei, fierberea acesteia inainte de consumare este obligatorie; – sugarii vor consuma hrana doar dupa prepararea acesteia, evitandu-se reincalzirea sau pastrarea ei la frigider; – incercati sa nu consumati alimente care se vand pe strada, precum: inghetata, prajiturile, produsele de patiserie, micii, hotdogii sau hamburgerii; – evitati fierberea laptelui nepasteurizat; – inainte de mese si inainte de a gati, spalati-va cu atentie pe maini cu apa si sapun; – nu gatiti daca aveti rani sau infectii la maini. Totusi, daca acest lucru nu e posibil, este indicat sa folositi un pansament steril care sa izoleze complet leziunea de exterior.