Cum sa evitati chimicalele din alimente
MASURI. Prin decojirea fructelor bacteriile si reziduurile de pesticide se mai indeparteaza Daca in urma cu cativa ani nu se punea problema existentei legumelor sau fructelor care „nu sunt sanatoase”, acum tot mai multi fermieri folosesc pesticide sau substante care sa stimuleze cresterea acestora. Drept urmare, legumele si fructele tind sa devina, uneori, adevarate „bombe toxice”. Mona Bica Pesticidele folosite de producatori, hormonii din lapte, antibioticele din carne – toate acestea ajung in organism si, desi in mare parte se gasesc in cantitati nesemnificative, pot reprezenta totusi un pericol pentru sanatate. „Alimentele din prezent contin o gama larga de chimicale sintetice. Aceste substante pot fi periculoase, mai ales daca sunt consumate o perioada lunga”, este de parere specialistul britanic in horticultura Craig Minowa. De exemplu, viteii injectati cu hormoni iau in greutate mai repede. Mai multe kilograme si, implicit, mai multa carne inseamna un profit mai mare pentru producator. Nimeni nu a reusit sa dovedeasca daca acesti hormoni sunt vinovati de aparitia prematura a pubertatii la copiii din intreaga lume, insa Uniunea Europeana, dar si alte tari din afara ei au interzis injectarea bovinelor cu hormoni.
Decojiti fructele si legumele!
Daca doriti sa reduceti consumul fructelor si legumelor care contin multe pesticide le puteti alege pe cele organice sau spalati-le foarte bine pe cele pe care le cumparati. Decojirea acestora elimina din pesticide si bacterii, insa, odata cu coaja, sunt eliminate si vitamine valoroase.
Fructele care retin reziduuri
Unele fructe „retin” mai multe reziduuri de pesticide, altele mai putin. Potrivit specialistilor, fructele si legumele care contin cele mai multe reziduuri de pesticide sunt urmatoarele: piersicile, merele, ardeii grasi, telina, nectarinele, capsunile, ciresele, perele, strugurii de import, spanacul, salata si cartofii.
Alimentele cu mai putine reziduuri
Legumele si fructele care contin cele mai putine reziduuri de pesticide sunt: avocado, porumbul congelat, ananasul, mango, asparagus, mazarea congelata, bananele, varza, broccoli si papaya.
Ce sunt alimentele organice?
Alimentele organice nu sunt tratate cu substante chimice, nici pesticide si nici alte produse care sa le stimuleze cresterea. Carnea organica trebuie sa provina de la animale hranite numai cu vegetale organice. Vitele sau porcii, de exemplu, nu trebuie sa manance carne de la alte animale sacrificate (procedeu obisnuit printre crescatori). Animalele nu trebuie hranite cu antibiotice sau hormoni si sa fie crescute intr-un spatiu care permite miscarea in aer liber.
Antibioticele din carne
Fermierii le dau animalelor zilnic doze mici de antibiotice, nu pentru a nu se imbolnavi, ci pentru ca acestea sa ia in greutate mai repede. Insa medicii si cercetatorii avertizeaza ca masura contribuie la aparitia unor bacterii rezistente la antibiotice. Pentru ca nu puteti afla daca produsele din carne pe care le cumparati provin de la animale tratate cu antibiotice, este recomandat sa cumparati carne de la producatorii locali, care va pot mentiona, la cerere, daca au folosit astfel de substante.