Caloriferele acumulează mult praf, ceea ce le poate afecta performanța. Aflați cum să le păstrați impecabile și să vă bucurați de o încălzire eficientă.
Caloriferele sunt cele mai fidele și cele mai bune tovarășe ale noastre, în timpul lunilor reci de iarnă, dar, ca orice altceva, caloriferele trebuie să fie îngrijite. În timpul verii, în timp ce nu le folosim, acestea acumulează mult mai mult praf decât ne imaginăm, datorită numărului de colțișoare și de conducte interne pe care le au. De aceea, este important să învățați cum să curățați caloriferele în mod corespunzător, astfel încât murdăria să nu le afecteze performanța și, în consecință, factura de electricitate. Să le păstrezi curate este o mică acțiune care te poate ajuta să economisești bani la final de lună. Vrei să știi cum și de ce? Îți explicăm noi detaliile!
După cum am menționat mai devreme, curățarea unui calorifer poate fi importantă atât pentru a menține casa curată și fără alergeni (caloriferele pot acumula mult praf), cât și pentru a maximiza eficiența acestora și a economisi bani la factura de electricitate.
Acest lucru se datorează faptului că aerul este mereu în circulație constantă, iar particulele de praf sunt în circulație constantă și sfârșesc prin a se deplasa în jurul casei dumneavoastră. Pe de altă parte, trebuie să știți că aerul cald urcă întotdeauna, în timp ce aerul rece coboară, astfel încât, pe măsură ce aerul cald – emis de calorifer – își pierde din temperatură, acesta coboară până când este prins între fantele caloriferului și în spatele acestuia, umplându-l treptat cu praf.
Deci, după ce ați înțeles de ce caloriferul dvs. acționează ca un recipient de praf, probabil că vă întrebați: ce legătură are acest lucru cu economisirea banilor? Ei bine, pentru că atunci când un calorifer este curat și în stare bună – atât în interior, cât și în exterior – acesta maximizează performanța sistemului de încălzire.
Acest lucru înseamnă că un calorifer murdar funcționează mai prost și, deoarece funcționează mai prost, trebuie să lucreze mai mult pentru a se încălzi, ceea ce are un impact asupra facturii de energie. De aceea, ar trebui să vă curățați caloriferele înainte de a le porni!
Dacă suntem atenți la acest lucru și, în plus, există persoane acasă care sunt deosebit de sensibile sau alergice la praf, diferența va fi mai mult decât vizibilă. În plus, următorii pași pentru curățarea de calorifere se aplică indiferent de materialul din care sunt fabricate.
– Întotdeauna trebuie să începeți curățarea cu caloriferele oprite și reci.
– Acoperiți zona din jurul caloriferului (dacă există o piesă de mobilier foarte aproape de acesta, precum și peretele corespunzător) cu o cârpă, ziar sau reviste, astfel încât toată murdăria să cadă pe ea și să fie mai ușor de ridicat ulterior.
– Îndepărtați praful de la suprafață cu o cârpă din microfibre. Avantajul microfibrelor este că sunt foarte absorbante și rezistente, reținând praful și reținând murdăria și bacteriile mai bine decât orice altă țesătură.
– Nu uitați să curățați și partea din spate a caloriferului. În acest scop, unele aspiratoare sunt prevăzute cu aplicații foarte fine, care ajung cu ușurință la ea. Dar dacă nu este cazul dumneavoastră, există perii speciale concepute pentru acest tip de curățare. Iar dacă preferi să optezi pentru un truc făcut în casă, te va ajuta și un uscător de păr.
– După ce suprafața a fost curățată, se recomandă utilizarea unui aparat de curățare cu aburi pentru a îndepărta murdăria încrustată pe calorifere.
– Pentru a le face să „strălucească” direct, nu ezitați să le ștergeți cu o cârpă umedă cu puțin săpun sau detergent pentru geamuri, apoi ștergeți și uscați bine orice reziduu.
În acest ultim punct, pentru partea din spate a caloriferului, pur și simplu legați cârpa de un băț și repetați procesul de mai sus.
Niciun acarieni nu va putea rezista dacă curățați pereții și îndepărtați praful cu o cârpă din microfibre. Acest tip de cârpă este ideală și pentru curățarea caloriferelor, deoarece se adaptează perfect la forma suprafeței. În acest caz, praful din microfibră se va potrivi în canelurile caloriferului și nu va trebui să vă chinuiți să vă gândiți cum să accesați fiecare colțișor al acestuia.
Un alt sfat: cârpele din microfibre sunt foarte utile și pentru a curăța pereții de sus în jos (de la tavan la podea) și pentru a accesa acele suprafețe înalte, cum ar fi rafturile sau partea superioară a mobilei, pe care ar trebui să luați scara pentru a le curăța cu o cârpă.
Acum că știi cum să cureți un calorifer și ținând cont că această curățare trebuie făcută în mod regulat, este indicat și să purjezi corect caloriferele, astfel încât acestea să distribuie bine apa caldă și să furnizeze căldură în mod uniform. Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facem pentru a ne asigura că avem calorifere întotdeauna în condiții optime.