Cum să alegi un fotoliu potrivit dar și deosebit?
Fotoliu și relaxarea ar putea fi sinonime în dicționar, dar sunt doar în percepția noastră. Poate fi locul de unde îți privești serialul sau emisiunea preferată, locul în care te relaxezi cu o carte bună, locul în care îi citești celui mic o poveste înainte de culcare. Și, probabil, locul pe care îl va prefera pisica ta, în cazul în care ai una.
Dacă ești în căutarea unui fotoliu nou pentru casa ta, ți-am pregătit un mic ghid cu anumite aspecte, de care este bine să ții cont înainte să îl cumperi.
Pornește de la nevoile tale
Așa cum spuneam la începutul articolului, e bine să iei în considerare modul în care vrei să-l folosești, ca să te bucuri de el cât mai mult și să îți asigure confortul pe care îl dorești.
Dacă vrei să te relaxezi atunci când citești sau când lucrezi, vei avea nevoie să alegi un fotoliu cu spătar mai înalt, care să îți asigure suportul de care ai nevoie. În același timp, trebuie să verifici bine dimensiunile fotoliului înainte să îl cumperi. Pentru relaxare, ai nevoie de mai mult spațiu, așa că e bine să iei în calcul și asta, înainte de a cumpăra un fotoliu.
Dacă vrei să ai un obiect de decor frumos, sau să ai pur și simplu un spațiu în plus pentru atunci când te vizitează prietenii tăi, poți opta și pentru un fotoliu mai mic, cu design și culori îndrăznețe.
În cazul în care aștepți un bebe, există fotolii special create pentru începuturile maternității, atunci când ai nevoie să îl alăptezi pe cel mic sau să îl adormi. Aceste modele de fotolii sunt ușor reglabile, așa că vei reuși să găsești mai ușor poziția cea mai confortabilă pentru tine. Poți regla mânerele după plac și poți regla și partea care este în dreptul zonei tale lombare.
Dacă vrei să ai un extra loc de dormit în casă, sau pur și simplu un fotoliu mult mai mare pe care să te relaxezi întinzându-ți picioarele, atunci alege un fotoliu extensibil. O altă opțiune ar fi și un fotoliu cu două piese, care vine alături de un divan, pe care îl și poți muta cum vrei, pe lângă fotoliu.
Analizează corect spațiul de la tine din casă
Nu vrei, în niciun caz, să ai multă aglomerație în camera ta de zi. Fotoliul este necesar să fie bine poziționat, dar să se și asorteze cu restul pieselor de mobilier din camera în care îl pui. Dacă vorbim despre camera principală a casei, în care pot exista și canapele living sau coltare living, e nevoie să alegi proporționat cu acestea. Adică fotoliul poate fi mai mic, dacă acompaniază alte piese de dimensiuni mai mari. Dacă nu are multă altă mobilă în jur, poate fi și un fotoliu mai amplu, cu mânere, lucru care îl va face și mult mai confortabil.
Pentru o cameră precum dormitorul, e nevoie, din nou, să măsori spațiul pe care îl ai la dispoziție și să ai grijă să se integreze armonios.
Studiază-ți stilul de viață
Pentru că acesta va dicta tapițeria pe care ar trebui să o aibă noul tau fotoliu. Modelele de fotoliu tapițate cu piele, naturală sau ecologică, pot fi foarte ușor de curățat și tocmai de aceea sunt și atât de populare. Dar, dacă ai o pisică sau un câine, poate că nu e cea mai bună alegere pentru tine, pentru că fotoliul va deveni o țintă pentru gheruțele animalului tău de companie.
Dacă nu ai animale, dar totuși ai o familie numeroasă și petreceți mult timp în sufragerie, e bine să te orientezi către fotolii tapițate cu stofă, în culori mai închise. Există chiar materiale care sunt special tratate ca să reziste mai bine la pete. La polul opus, dacă este mai mult un obiect de decor, decât unul practic, sau dacă tu ești o persoană foarte ordonată și atentă la curățenie, fotoliul poate fi chiar alb sau bej.
Și nu, nu este cazul să asortezi fotoliile cu canapele living. Poți opta pentru culori diferite, care e bine să fie complementare. Un fotoliu galben, alături de o canapea verde sau albastră, poate fi un efect super frumos și vesel la tine în living. Culorile mai tari sunt cele cu care vei putea obține și un efect mai „wow” la tine în casă.
Ține minte că graba strică treaba așa că oferă-ți tot timpul necesar ca să găsești cea mai bună opțiune pentru tine. Vizitează magazinele, testează diferite modele, vezi dacă te simți mai confortabil cu mânere, fără mânere, cu spătar înalt sau cu spătar mai jos, vezi dacă dimensiunile fotoliului se potrivesc cu înălțimea ta. Tot în magazine poți atinge și diferite tipuri de tapițerii, ca să te hotărăști ce îți place cel mai tare. Iar apoi, poți extinde căutarea și online, unde poți găsi variante mai multe decât în magazine.