Cum sa alegeti corect cremele de protectie solara
Pe orice tub sau ambalaj de crema solara este trecut IP-ul, adica indicele de protectie. Acesta va protejeaza in special impotriva razelor ultraviolete. Fie ca vedeti scris SPF (sunburn protection factor) sau FPS (factor de protectie solara), aceste doua abrevieri au aceeasi semnificatie. Claudia Voicu Cu cat cifra IP-ului este mai ridicata, cu atat protectia impotriva arsurilor solare este mai mare. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca sub 10 protectia este practic inexistenta. Ultimele studii in domeniu au aratat ca se poate vorbi despre o protectie sigura abia incepand de la un IP de peste 30, iar despre o protectie foarte mare, numai in cazul produselor cu un IP de 50. Indicat este sa folositi o crema cu dubla protectie. Protectia impotriva UVA (razele ultraviolete de tip A, care patrund mai profund in straturile pielii, produc leziuni pe termen lung si sunt responsabile de aparitia cancerului de piele intr-o mai mare masura decat UVB) a fost mult timp ignorata, deoarece aceste raze nu genereaza o reactie vizibila imediat ca razele UVB, care ataca pielea la suprafata, provocand arsuri. Nocivitatea acestora a fost demonstrata recent: razele UVA penetreaza in „inima” celulelor pielii si provoaca leziuni ale materialului genetic pe care organismului ii este greu sa le repare. Ele duc la imbatranirea cutanata si pot sa provoace cancerizarea celulelor. Spre deosebire de razele UVB, care variaza in functie de ora, razele UVA sunt constante, indiferent de ora din zi sau luna din an. O buna protectie inseamna filtre de 1/3 contra UVA. Asigurati-va ca respectiva crema solara are pe ea logo-ul UVA sau mentiunea „dubla protectie UVA si UVB”, „spectru larg UVA/UVB” sau „protectie celulara UVA”. Chiar daca v-ati bronzat deja, tot trebuie sa folositi crema protectoare deoarece pot aparea arsuri solare. Desi mai greu vizibile, sunt la fel de nocive chiar si pentru o piele bronzata. Distrugerea celulelor cauzata de UVA, invizibila, va reamintim, nu se opreste odata cu bronzarea.
Nu refolositi produsele de vara trecuta!
Lotiunile de protectie solara nu trebuie utilizate de la un an la altul deoarece contin conservanti in cantitati mici. Odata deschise, tinute in soare si pline de nisip nu mai este recomandat sa le utilizati vara urmatoare. Pe tuburi este inscriptionat un logo reprezentand o cutie deschisa, care indica data de valabilitate a produselor cosmetice dupa deschidere. Spre exemplu, 9M inseamna o valabilitate de 9 luni.
RECOMANDARE. Pentru ca pustii sub zece ani sa nu aiba probleme cu soarele, cat stati la plaja este bine sa le puneti hainutele pe ei Protejati copiii cu hainute si palarii!
In cazul copiilor cu varsta sub 10 ani, o protectie vestimentara este primordiala. Este esential sa-i protejati de soare deoarece cele mai multe cazuri de cancer de piele la adulti sunt legate de arsurile solare survenite in perioada copilariei, pana la varsta de 10 ani. La plaja, imediat ce ies din apa, trebuie sa le puneti un tricou cu maneci lungi, o palariuta cu borduri largi si ochelari cu protectie solara. Daca stau, totusi, putin la soare, aplicati-le din abundenta crema cu IP 50 pe intregul corp, fara a uita urechile, picioarele si gambele. Re-innoiti aplicatiile din ora in ora si dupa fiecare baie. Evitati sa stati la plaja prea mult cu copiii, ci numai dimineata, pana in ora 11.30, si dupa-amiaza, nu mai devreme de ora 16.00.