Cum sa ai grija de catelul sau de pisica ta?
Deparaziteaza-l la trei luni!
Medicii veterinari spun ca deparazitarea trebuie sa inceapa de la sase saptamani si trebuie facuta la fiecare trei luni, sau, cel tarziu, la sase luni. Este bine sa fie supus atat la deparazitarile interne, cat si externe, cu substante speciale. Mai ales daca ai copii mici!
Vaccineaza-l la doua luni!
De la doua la patru luni este momentul sa-l duci la medic pentru a incepe seria de vaccinari. Veterinarul va stabili ce fel de vaccinuri trebuie sa faca, dupa o investigatie clinica amanuntita.
Hraneste-l doar cu mancare de la magazine speciale!
Atat cainele, cat si pisica sunt animale carnivore. Hrana care are la baza soia si vegetale ii poate afecta ficatul la un moment dat, asa ca renunta sa i-o mai cumperi! Alege produse profesionale din carne deshidratata, fara coloranti!
Ce-i dai sa manance?
Si pentru caine si pentru pisica, hrana trebuie aleasa de catre medic, in functie de varsta! Cainelui poti sa-i dai sa manance ardei, morcov, dovlecei, carne de pui sau de vita la gratar sau cruda, fructe coapte de toamna. Nu-i da cartofi, fasole, mazare, carne de porc sau carne tocata si ciocolata! Pisica trebuie sa manance carne slaba de pui, vita, peste, lactate, fructe de sezon si legume.
Fa-i program de masa!
Pana la trei-patru luni, cainele trebuie sa manance cam de trei-patru ori pe zi. La 11 luni ajunge sa ia doar doua mese pe zi, iar dupa un an trebuie hranit dimineata si seara!
Si de plimbare!
Cainele are nevoie de plimbari zilnice. Macar de trei-patru ori pe zi trebuie sa-ti faci timp cate o jumatate de ora – o ora si jumatate ca sa-l plimbi. Pisica este ideala pentru cei care nu au timp si isi doresc foarte mult un animal. Ea nu trebuie scoasa afara. Dar mai sunt si oameni care isi plimba pisica in lesa putin si fac foarte bine, ne-a spus dr. Cristian Moscu, medic veterinar. (I.C.)
Ce faci daca se imbolnaveste?
Pui mana pe telefon si suni la medic pentru a stabili un control. In caz de urgenta poti sa apelezi la salvarea veterinara. Medicul de pe ambulanta iti poate da sfaturi prin care, daca le respecti, vei putea sa-i acorzi primul ajutor animalului bolnav pana soseste el. Telefonul salvarii: 0744.225.400