Cum riscă românii să piardă bani când ies la pensie. Anunțul îngrijorător făcut de specialiști
O categorie de români riscă să piardă bani la pensie. Atunci când aleg să lucreze pe un salariu minim pe economie în acte și să primească mai mulți bani „la negru”, trebuie să fie conștienți că decizia asta îi va afecta la bătrânețe. Specialiștii au explicat și cum se va întâmpla lucrul acesta!
Toți românii trebuie să știe cum să facă, să nu piardă bani la pensie. Există persoane care primesc un salariu minim pe economie, de exemplu, și o altă sumă „la negru”. Se bucură de mai mulți bani în buzunar, însă habar n-au cum îi poate afecta acest lucru mai târziu. Cum restul de bani pe care îi primesc, nu sunt fiscalizați, atunci aceștia nu se vor pune la pensie.
Conform experților, dintr-un salariu minim brut pe economie de 3.000 de lei, sistemul public de pensii va lua 595 de lei pe lună. Asta înseamnă că după 35 de ani de muncă, un român va avea o pensie de 1.260 de lei. Bineînțeles că, lucrurile se schimbă dacă o persoană ia un salariu brut de 8000 de lei, adică 4.700 de lei net pe lună. Pensia lui ajunge la 2.500 de lei.
Ce pensie primesc românii care n-au cotizat cu bani la stat
Pensionarii au parte de o pensie minimă garantată de stat: 1.125 de lei. Este, de fapt, o indemnizație socială pentru bătrânii neajutorați, dar care nu au cotizat nici măcar o zi din viața lor cu bani la stat. Tot mai mulți români profită de faptul că-și mai pot cumpăra vechime în muncă până în septembrie 2023.
Adică, legea le permite românilor, care nu au cel puțin 10 ani de cotizare, să cumpere vechime. Plătesc 25%, în fiecare lună, din salariul minim brut pe economie, până e atins acest stagiu de cotizare.
”Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu casa teritorială de pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare. Avem peste 25.000 de persoane asigurate în momentul de față, a căror valoare a contractelor încheiate este de 335 de milioane de lei. Până în prezent, aproape 280 de milioane de lei deja s-au încasat, urmând ca până la 31 august, când expiră acest act normativ care este în vigoare, să se achite întreaga sumă”, declara Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.