Cum recunoști alimentele contrafăcute din comerț. Mihaela Bilic te învață la ce să te uiți

Publicat: 22/10/2024 | 09:09

Medicul nutriționist Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă cu privire la unele produse care se vând în magazine și nu ar fi tocmai bune pentru organismul nostru. Acestea ar putea aduce efecte negative asupra sănătății, dacă sunt consumate pe termen lung. Este vorba de unele produse falsificate, care se vând la prețuri mai mici decât cele originale. Iată despre ce este vorba!

Mihaela Bilic a vorbit despre importanța produselor pe care le consumăm zi de zi, căci ele pot aduce diverse efecte asupra sănătății noastre, fie ele pozitive sau negative. Medicul nutriționist trage un semnal de alarmă și îi avertizează pe români că există și alimente falsificate pe rafturile magazinelor, care se vând mai ieftin decât cele originale.

Totul are legătură cu ingredientele din care sunt făcute respectivele produse, căci dacă le consumi pe termen lung și ele sunt contrafăcute, atunci te poți alege cu probleme fără să-ți dai seama.

CITEȘTE ȘI: Dr. nutriționist Mihaela Bilic dezvăluie cele 4 alimente care îmbunătățesc calitatea vieții și oferă succes socio-profesional

Despre ce produse ar fi vorba

Specialista în nutriție susține că există produse falsificate, care seamănă izbitor cu cele originale, însă sunt vândute la prețuri mai mici. La această categorie se încadrează și uleiul de măsline, parmezanul, vinul și alte băuturi alcoolice. Produsele scumpe și originale sunt făcute din materii prime care sunt limitate ca și cantitate.

„Există alimente falsificate? Cuvântul „falsificat” înseamnă a produce un lucru asemănător cu altul, cu scopul de a păcăli și de a câștiga bani. În cazul alimentelor, falsificarea are dublu impact: cheltuiești mult pe mâncare proastă, iar consumul unor produse contrafăcute îți poate afecta sănătatea.

Alimentele cel mai des falsificate sunt uleiul de măsline și parmezanul, urmate de vin și băuturi alcoolice. De ce se apelează la aceste practici? Produsele de calitate au un preț ridicat pentru că materiile prime din care se obțin sunt limitate ca și cantitate.

Apoi este nevoie timp pentru maturare/fermentare la brânzeturi, șampanie, jambon, aspect care crește și mai mult prețul. Nu e de mirare că există ulei extravirgin de măsline care conține ulei de floarea-soarelui sau de rapiță, iar brânza tip parmezan este „învechită” câteva săptămâni, în loc de 2-3 ani.

O altă condiție a produselor de calitate este ca ingredientele să provină din zone geografice speciale și să fie obținute după rețete tradiționale. Indicative precum „origine geografică protejată” sau „produs cu origine controlată” garantează calitatea și impun un preț pe măsură”, a spus Mihaela Bilic, la Pro TV. 

CITEȘTE ȘI: Care este „porția corectă” de mici. Dr. nutriționist Mihaela Bilic ne spune câți mititei avem voie să mâncăm, de fapt

Cum poți să-ți dai seama că produsele sunt contrafăcute

Mihaela Bilic le-a explicat tuturor cum își pot da seama că produsele sunt contrafăcute. Trebuie doar să fie atenți la unele detalii, iar prima suspiciune este chiar eticheta alimentului respectiv.

„Primul semn de suspiciune sunt etichetele care nu precizează proveniența ingredientelor și locul de producție. Apoi folosirea unor termeni generali în spatele cărora se pot ascunde ingrediente de proastă calitate, este un nou semn de neîncredere. Când cumpărăm ulei de măsline presat la rece trebuie să știm de unde provin măslinele și cine l-a fabricat.

În dorința de a obține produse cat mai ieftine, industria alimentară se pretează la metode care pot crea consumatorului iluzia calității.

Din această competiție nedreaptă vor fi afectați producătorii artizanali, care fac produse de calitate în cantități limitate. Dacă nu ai volume mari, multe supermarketuri nu-ți vor lista produsul. Ori volume mari înseamnă producție industrială și calitate scăzută, greu de luptat cu asta!

Și noi, consumatorii, suntem vinovați, ne mulțumim cu brânză TIP parmezan pentru că e mai ieftină și cu ulei de măsline, indiferent că este extravirgin sau în amestec. Marketingul alimentar este construit pe iluzia calității și a sănătății, însă nimeni nu ne poate scoate banii din buzunar cu forța.

Faceți efortul să citiți etichetele cu atenție și cheltuiți pe produsele care își respectă cu adevărat promisiunea transparenței și calității. Mai bine mai puțin și mai scump, în felul ăsta ne protejăm sănătatea și susținem producătorii cu adevărat responsabili”, a mai spus medicul nutriționist.