Aveți invitați la masa de Crăciun și vreți ca totul să iasă brici? CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă oferă cele mai importante ponturi pentru ca musafirii să fie impresionați, începând de la modul în care ați aranjat masa, și până la preparatele pe care le serviți.
Cu siguranță, mulți dintre voi aveți invitați la masa de Crăciun, însă timpul nu este neapărat de partea voastră. De aceea, cea mai bună soluție este să alegeți niște rețete simple, care să nu vă consume mult timp, însă care să facă impresie.
Iată câteva trucuri utile pentru ca invitaţii să plece cu cea mai bună impresie legată de talentul tău de a găti şi a crea o atmosferă primitoare:
1. Notează pe foi separate ingredientele de care ai nevoie pentru fiecare reţetă în parte, plus băuturile pe care vrei să le serveşti. (VEZI ŞI: Sfaturile medicilor pentru MASA de Craciun)
2. Nu căuta reţete complicate, ci ingrediente mai aparte ca să faci ceva gustos, apetisant şi… altfel.
3. Ca să te asiguri că nu munceşti toată ziua, astfel ca la final să fii rupt(ă) de oboseală ar fi bine să pregăteşti anumite preparate sau să cureţi/tai/cântăreşti ingredientele măcar cu o seară înainte.
4. Alege decoraţiuni simple, cu bun gust, fără să împodobeşti casa, bradul şi masa într-o diversitate de culori. Ar fi de preferat ca, pentru masa festivă, să alegi un decor simplu, curat şi să foloseşti trei culori pe care să le combini. De exemplu, nu trebuie să lipsească roşu, dar te poţi ajuta şi de crenguţele proaspete de brad, care vor înmiresma aerul din cameră.
5. Pune în candelă apă, puţin ulei esenţial de scorţişoară şi de portocale, două dintre mirosurile care ne duc imediat cu gândul la Crăciun şi la o atmosferă caldă, plăcută şi relaxată.
Întâmpină invitaţii cu un pahar de sangria pe care să o prepari înainte cu 10 minute de ora stabilită pentru sosirea lor. Taie din timp feliile de portcoale, lămâi verzi şi ghimbir şi păstrează-le la frigider. Ca să faci sangria ai nevoie de: vin roşu sec, bere de ghimbir, felii de portocale, lămâi verzi, ghimbir şi eventual puţin zahăr, dacă simţi nevoia să îndulceşti băutura.
O altă opţiune ar fi să păstrezi şi puţin vin fiert cu scorţişoară şi zahăr la îndemână pentru invitaţii care sunt mai friguroşi şi preferă o băutură caldă.
Ai nevoie de: 2 căni cu fulgi din nucă de cocos, 2 albuşuri şi 1/2 cană cu zahăr. Se amestecă toate ingredientele până se obţine o consistenţa lipicioasă. Apoi foloseşte diverse forme pentru prăjituri sau un inel culinar mic în care să presezi câte o lingură de compoziţie. Se lasă în cuptorul încins maxim 15 minute. (NU RATA, AICI: Celebrul bucătar a dezvăluit secretul. „Casanova” de la MasterChef îţi vinde pontul pentru masa de Crăciun)
Ai nevoie de: 2 vinete tăiate felii subţiri, ulei de măsline, oţet din vin, pătrunjel tocat, mentă proaspătă tocată, 1 căţel de usturoi tocat fin, sare şi piper. Încălzeşte o tigaie şi pune feliile de vinete la prăjit. În timp ce vinetele sunt pe foc, amestecă într-un castron 8 linguri de ulei cu 3 de oţet, cu pătrunjel, mentă şi usturoi. Adaugă sare şi piper după gust.
Când vinetele sunt gata, pune-le în castronul cu dressing şi amestecă-le, apoi aşază feliile de vinete pe bruschete şi toarnă ce a mai rămas din dressing.
Ai nevoie de: 600 grame carne de porc, ceapă roşie, 12 roşii cherry, 6 căţei de usturoi, ciuperci, ardei roşu, ulei, sare, piper, o linguriţă de boia.
Preparare: Pisează usturoiul şi adaugă puţin ulei. Amestecă, până rezultă o cremă ca de maioneză. Adaugă un pahar cu apă. Taie carnea bucăţele şi stropeşte-o cu câteva linguri de mujdei. Păstrează restul de mujdei pentru servit. Presară sare şi piper.
Formează frigărui, alternativ carne, roşie, ciuperci, ardei şi ceapă. Pune-le pe grătarul încins. Sunt gata în 20-30 de minute. La mijlocul perioadei de prăjire, pudrează-le cu boia de ardei. Serveşte-le cu mujdei şi salată verde.
INGREDIENTE
4 fileuri de peşte la alegere
4 morcovi mijlocii
zeama de la o lămâie
2 linguri ulei
2 linguri maioneză
sare
piper
pătrunjel
MOD DE PREPARARE
1. Se spală peştele şi se lasă să se scurgă de apă.
2. Morcovii se curăţă şi se spală bine, apoi se taie rondele.
3. Bucăţile de file de peşte se sărează şi se piperează, după gust.
4. Într-o tavă unsă cu ulei se pun apoi bucăţile de file de peşte, care au fost stropite în prealabil cu zeama de la o lămâie.
5. Peste peşte se pun rondelele de morcov şi se dau la cuptorul încins. Se lasă la cuptor circa 20-25 de minute.
6. Între timp se face maioneza. Se amestecă un gălbenuş fiert de ou şi unul crud, împreună cu o linguriţă de muştar, zeama de la o jumătate de lămâie şi un vârf de cuţit de sare. Se adaugă treptat uleiul, până când compoziţia se ţine de lingură.
7. Se scoate de la cuptor peştele şi se lasă la răcit câteva minute. Se ornează cu maioneză şi se asezonează cu pătrunjel şi câteva felii de lămâie.