În cazul în care ai ouă în frigider de prea multă vreme și nu știi exact dacă trebuie să el arunci la gunoi sau nu, noi își arătăm un truc ingenios prin care poți testa prospețimea acestora. Iată ce trebuie să faci.
Dacă în întâlnit vreodată situația în care te-ai apucat de gătit o rețetă anume și ți-ai dat seama că ouăle pe care le ai în frigider au depășit data de valabilitate, poți încerca testul de plutire. Mai jos ți-am explicat pașii pe care trebuie să îi urmezi.
CITEȘTE ȘI: CEL MAI TARE TRUC. CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ AMESTECI GLICERINĂ CU GĂLBENUȘ DE OU?
Tot ce trebuie să faci este să pui oul într-un recipient cu apă pentru a-i testa prospețimea. Un ou care stă întins pe o parte pe fundul recipientului este proaspăt, în timp ce un ou care plutește pe partea de sus a apei sau stă vertical în recipient este vechi și probabil nu ar trebui folosit.
Deși ai putea crede că ouăle sunt complet pline, ele conțin, de fapt, un pic de aer. Pe măsură ce oul se învechește, cantitatea de aer din interiorul acestuia crește.
O parte din schimbare se datorează descompunerii. Atunci când conținutul oului se descompune, au loc reacții bacteriene care, printre altele, pot elibera gaze. Gândește-te la faptul că mâncarea în putrefacție din coșul tău de gunoi degajă un adevărat miros: acel miros ar putea proveni de la o parte din gazele pe care le eliberează.
Reacțiile chimice joacă și ele un rol. Pe măsură ce ouăle se învechesc, sulful și hidrogenul din interiorul oului reacționează. Această interacțiune chimică emite gaz rânced ca produs secundar.
Reține că nu existența gazului în sine este cea care face oul să plutească. Mai degrabă, este vorba de faptul că o parte din acest gaz scapă din coaja de ou, deoarece ouăle nu sunt ermetice. În timp, acest lucru face ca oul să piardă masă și să devină mai puțin dens, până când, în cele din urmă, devine mai puțin dens decât apa.
Odată ajuns în acest stadiu, oul va putea pluti în apă, ceea ce înseamnă că ouăle mai vechi vor pluti, iar cele foarte proaspete nu. Acest lucru face ca testul de plutire să fie o măsură bună pentru a determina dacă vrei să riști să mănânci un ou sau dacă acesta este vechi și ar trebui aruncat.
Și dacă nu te-am convins, chiar dacă ouăle se scufundă sau nu în apă, mai poți verifica prospețimea sa dacă le spargi separat și te uiți dacă și-au schimbat culoarea și mirosul.