Cum poți să te dezvolți personal și spiritual în timpul crizei provocată de noul coronavirus! Un reputat psiholog a dezvăluit tot ce trebuie să faci
Pandemia de coronavirus a oprit cumva viețile a milioane de oameni, iar unii dintre ei sunt îngroziți de felul în care li s-au schimbat viețile de când stau închiși în case. În ajutorul lor, dar și al celorlalți, un reputat psiholog din România a dezvăluit cum se poate dezvolta personal un individ în timpul crizei provocată de COVID-19. Tot ce trebuie să faci este să urmezi cinci pași importanți!
Psihologul Daniel David, despre pașii urmați ca să te dezvolți personal în timpul crizei provocată de noul coronavirus
Prof. Univ. Dr. Daniel David, noul rector al Universității Babeș-Bolyai și autor al volumului “Psihologia poporului român”, a oferit câteva soluții pentru o gestionare corectă a efectelor crizei de coronavirus și a obligației de a rămâne în case în această perioadă de stare de urgență.
“Este evident că situația prin care trecem, prelungindu-se, ne provoacă rutina comportamentală zilnică, forțându-ne la dezvoltarea unei rutine comportamentale noi. Dar dezvoltarea unei rutine noi nu se face simplu, deoarece veche rutină se activează adesea automat/involuntar și astfel este greu de controlat. De aceea, este important să planificăm eficient o nouă rutină, pe principii psihologice riguroase”, a scris profesorul clujean într-o postare făcută pe blogul personal.
Daniel David a subliniat că dacă recomandările sale vor fi implementate hotărât “nu doar că vom reduce negativul (suferința psihologică și reacțiile disfuncționale la criză), dar vom dezvolta pozitivul, epidemia și problemele asociate (ex. o potențială contaminare, izolarea, etc.) putând deveni astfel nu doar tolerabile, ci și oportunități de dezvoltare personală”.
Pasul 1 – Să gândim/înțelegem bine de ce vechea rutină este un risc și trebuie schimbată (epidemia este un risc pentru toți, mai ales pentru seniori). Aici trebuie să accesăm doar surse de încredere și să evităm Fakenews.
Pasul 2 – Să facem un orar săptămânal scris (sâmbătă/duminică pentru următoarea săptămână), la un interval de o oră, maximum de două ore. Seniorii pot fi ajutați de familie/apropiați să-și facă orarul; însă în acest proces ei trebuie să fie parteneri, să aibă libertate de decizie și nu să li se prescrie orarul. În general, orarul trebuie să fie bine personalizat și acceptat, pentru a deveni în timp, prin practică, o nouă rutină comportamentală de viață!
Pasul 3 – În acest orar trebuie să prindem zilnic, în scris (în logica psihologiei cognitiv-comportamentale/pozitive validată științific):
(1) Activitățile de bază (ex. igienă, masă, studiu/serviciu, relaționare interpersonală, joacă/relaxare, somn): Dieta trebuie controlată riguros, pentru a fi sănătoasă și a nu duce la creșterea în greutate sau la alte condiții clinice. Includerea activităților sportive în activitățile de bază este foarte importantă în această perioadă, mai ales în asociere cu dieta, ambele contribuind la un stil de viață sănătos.
(2) Cel puțin un comportament, care, dacă îl facem, ne produce plăcere (pleasant life/viață plăcută): vizionarea unui film/citirea unei cărți/sport, etc.
(3) Cel puțin un comportament congruent cu aspectele definitorii din personalitatea noastră (good life/viață bună): Dacă suntem sociabili/extravertiți, putem suna pentru suport social apropiații care au nevoie de asta.
Nu rata: Cine a aruncat coronavirusul în lume?! Cum a apărut noul Covid-19, de fapt
(4) Cel puțin un comportament congruent cu cele două/trei valori cardinale pe care le-am asumat în viața personală (meaningful life/viață cu sens): Dacă generozitatea este o valoare pentru tine, poți face voluntariat care ajută în această perioadă.
(5) Comportamente de socializare (stress antidote/ca un antidot la stres): Izolarea fizică, în lumea digitalizată, nu înseamnă și izolare psihosocială. În acest proces de socializare, deși este bine să planificăm în orar multe activități în comun în cupul/familie, trebuie lăsat însă și spațiu personal/individual.
Pasul 4 – Este important ca cineva să ne verifice, o data sau de două ori pe zi, că urmăm și implementăm orarul, mai ales în cazul acelora dintre noi care știm că avem avem dificultăți de autodisciplină și/sau de autocontrol. Această monitorizare suportivă este fundamentală mai ales pentru seniorii aflați în izolare și poate să fie făcută de aparținători sau prieteni (ca suport reciproc).
Pasul 5 –Dacă orarul nu este implementat eficient, analizăm cauzele, le eliminăm și-l refacem până când acesta devine acceptat și implementat. În timp, aceste practici cognitiv-comportamentale vor deveni o nouă rutină sănătoasă de viață, unele lucruri putând fi păstrate apoi și în perioada postcriză!
Cât privește dezvoltarea spirituală, specialiștii ne recomandă să citim zilnic din cărțile dedicate acestui aspect esențial în viața oricărei persoane, să facem yoga și alte activități care să ne ajute să restabilim conexiunea cu spiritul și sinele. Altfel spus: că există ceva dincolo de lumea materială, care odată ce este accesat, ne va conduce spre maturitatea spirituală.