Pentru trecerea podului Fetești Cernavodă de peste Dunăre, pe autostrada A2 (Autostrada Soarelui), trebuie să plătești o taxă numită peaj ( n.r. vamă la trecerea peste un pod, pe un drum de acces într-un oraș sau la acostarea unei nave la un chei). Iată tot ce trebuie să știi despre taxa de pod Fetești.
Potrivit taxa-pod-fetesti.com, pentru autoturisme, taxa de pod Fetești 2019 costă, pentru o singură trecere:
13 lei cu TVA inclus la benzinărie, la caseria de la pod și la punctele de lucru ale Uniunii Nationale A Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR);
3 euro aproximativ, cu TVA inclus (tariful variază în funcție de operator – detalii mai jos), la plata prin SMS;
13 lei cu TVA inclus pentru plata online.
Dacă circuli dus-întors trebuie să plătești de două ori taxa de pod.
Pentru autoturisme, poți plăti tariful de trecere (peaj) pentru podurile peste Dunăre între Fetești și Cernavodă de pe A2 Autostrada Soarelui în mai multe moduri:
Poți plăti în avans sau după ce ai trecut, până la sfârșitul zilei următoare trecerii, la benzinăriile autorizate: OMV, MOL, Petrom, Rompetrol și SOCAR. Personalul benzinăriei îți va cere datele mașinii și îți va da un document, denumit „copie partener”. Verifică datele înscrise și semnează doar dacă sunt corecte. În cazul în care datele înscrise nu sunt corecte, returnează copia nesemnată și solicită eliberarea unui nou document, cu datele corecte.
În acestă situație, personalul distribuitorului este obligat sa emită un nou document „copie partener”. După ce semnezi copia partener, personalul benzinăriei vă va emite „copia client” a peajului, document ce trebuie să aibă ștampila distribuitorului. Aceasta este dovada plății și trebuie să o păstrezi.
Potrivit taxa-pod-fetesti.com, plata de face cash sau cu cardul bancar (cel puțin așa ne-a spus un utilizator) la stația de taxare Fetești, la trecerea podului, pe banda din dreapta (banda 1; în videoul de mai jos vezi exact cum arată punctul de trecere și cum sunt benzile circulație). Există câte un agent incasator pe fiecare dintre cele două sensuri de mers.
Poți plăti în avans sau după ce ai trecut, până la sfârșitul zilei următoare trecerii. Adică, de exemplu, dacă treci vineri, poți plăti până la sfârșitul zilei de sâmbătă (adică ora 23:59:59). Poți plăti în avans cu maxim 12 luni. Altfel spus, taxa plătită are valabilitate un an. Pentru autoturisme, trimite un SMS la numărul 7577 cu următoarele date:
Numărul de înmatriculare al mașinii urmat de un spațiu și de cifra 1 (de exemplu: B01ABC 1) și urmează instrucțiunile pe care le vei primi prin SMS. Operatorii vor percepe o taxă pentru fiecare SMS pe care îl trimiți:
Vodafone: 2.70 euro + TVA
Orange: 2.80 euro + TVA
Telekom: 2.98 euro TVA inlcus
Digi: 2.98 euro TVA inclus
La tarifele de mai sus se adaugă si costul SMS-ului propriuzis, în funcție de operator. Aceste tarife sunt corecte la data publicării. Verifică cu operatul tău înainte de a plăti peajul prin SMS. Dacă doreşti detalii privind categoria peajului corespunzătoare fiecărui tip de vehicul trimite un SMS la numărul 7577 cu textul “INFO”. Pentru mai multe informaţii apelează numărul 1761 (tarif normal) – indiferent de rețea.
Poți plăti peaj-ul online, pe unul din site-urile: erovinieta.ro – operat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, taxa-pod-fetesti.ro – operat de Uniunea Naționala a Transportatorilor Rutieri din Romania. Poți plăti online în avans sau după ce ai trecut, până la sfârșitul zilei următoare trecerii.
Poți plăti și la punctele de lucru ale Uniunii Nationale A Transportatorilor Rutieri Din Romania (UNTRR):
Jutețul Arad, Str. Prunului Nr. 66
Jutețul Arad, Lipova, Str. Slt. Suciu Sorin Nr. 134f
Jutețul Arges, Pitesti, Cartier Popa Sapca, Str. Sf. Vineri, Bl. P16, Sc. B, Ap. 2, Parter
Jutețul Bihor, Comuna Bors, Sat Santion Nr. 1 / A
Bucuresti, Str. Ienachita Vacarescu Nr. 60, Sect. 4
Jutețul Cluj, Cluj Napoca, Str. Traian Nr. 48
Jutețul Hunedoara, Deva, B-dul Nicolae Balcescu, Nr. 24b, Ap. 1a, Complex Villa Park
Jutețul Iasi, Rediu, Sos. Varianta Rediu, Bloc Diana, Tronson 2, Demisol
Jutețul Mureș, Targu Mures, Str. Calarasilor Nr. 82
Jutețul Satu Mare, Satu Mare, Str. Martirilor Deportati Nr. 10
Jutețul Sibiu Sibiu, Str. Cojocarilor, Nr. 2
Jutețul Suceava, Suceava, Str. Stefan Cel Mare Nr. 47, Bl. A1, Sc. A, Ap. 2
Jutețul Timis, Timisoara, B-dul Take Ionescu Nr. 51.
– sistemul poate să nu recunoască datele mașinii tale; în acest caz poți primi un mesaj precum următorul:
„Vehiculul nu poate fi incadrat automat la o categorie. Pentru plata tarif pod Fetesti te rugam sa mergi la cel mai apropiat punct de distributie autorizat.”
– trimiți prin SMS datele greșite ale mașinii;
– sistemul nu funcționează temporar.
– poate dura mult;
– sistemul nu recunoaște datele mașinii tale;
– operatorul introduce greșit datele mașinii tale;
– sistemul nu funcționează temporar;
– sistemul de plată cu cardul nu funționează.
– poate fi coadă de mașini;
– casierul poate să nu aibă mărunt pentru rest.
Amenda este de cel puțin 130 de lei – de 10 ori mai mare decât taxa de trecere – și poate ajunge la 260 de lei pentru autoturisme. Vezi aici cât este amenda pentru fiecare categorie de vehicule. Amenda se impută persoanei pe numele căreia este înmatriculată mășina, prin emiterea unui Proces Verbal de Constatare a Contravenției. Numărul de înmatriculare este citit automat de camerele aflate la punctul de trecere, iar numărul este verificat în baza de date cu plăți. Pentru recunoașterea numărului se folosește un soft tip LPR – License Plate Recognition (în traducere: recunoașterea numerelor de înmatriculare).
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că a primit multe mesaje de la cei care se întorceau de la mare privind faptul că nu pot plăti taxa de pod la Feteşti prin SMS, afirmând că este „inadmisibil” ca într-o zi cu trafic atât de intens să existe probleme cu sistemul de plată.
„Am primit multe mesaje astăzi de la oameni care se întorceau de la mare, pe Autostrada Soarelui, că nu pot plăti taxa de pod la Feteşti prin SMS, deoarece sistemul nu funcţionează. Mi se pare inadmisibil ca într-o zi cu trafic atât de intens pe autostradă să existe probleme cu sistemul de plata. Totusi, mă întreb şi eu, contractul dintre Compania de drumuri (CNAIR) şi operatorii de telefonie mobilă nu conţine şi nişte obligaţii de ambele părţi? Cetăţenii care nu au nicio vină nu trebuie protejaţi?”, a scris preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pe Facebook de 1 Mai.