Cum poți plăti mai puțin la factura de curent. Ghid complet extrem de util
Prețurile pentru energia electrică sunt în cel mai rapid ritm de creștere din ultimii ani. Pentru ca românii să reușească să treacă de această perioadă dificilă, specialiștii au dezvăluit cum se poate plăti fără costuri suplimentare.
Potrivit Enel, o dată la trei luni se face citirea contorului. În baza acestuia, este transmis consumul de energie și se emite factura. În situația în care consumatorul nu declară indexul și așteaptă doar citirea, se poate trezi cu costuri mai mari.
O altă problemă pe care o semnalează experții este aceea că sumele de pe facturi sunt atât de mari din cauza costurilor pe care trebuie să le suporte de la furnizori.
„Deocamdată, factura pe care o citeşte fiecare client conţine referințe la acest lanţ de valori. Începe de la producere, transport, distribuţie, parte de furnizare şi trebuie să mai enunţăm un principiu. Înainte de această criză energetică, repartiţia costurilor era oarecum uniformă între costul energiei en-gros, costurile cu reţelele energetic şi partea de taxe!”, a spus Dumitru Chisăliţă, expert în energie. (CITEȘTE ȘI: Avertizare ANM. Vremea o ia razna în România. Este cod galben)
Ce trebuie să faci ca să plătești mai puțin la factura de curent
Pentru a scuti taxele suplimentare, ar fi nevoie de un contract cu furnizori direcți de energie, fără intermediari. Ideal ar fi să se bazeze pe energie naturală, cum este cea solară sau a vântului.
Dacă prima variantă nu este posibilă, altă soluție ar fi citirea lunară a contorului și trimiterea valorilor către furnizorul de energie. Astfel, veți fi scutiți de costurile suplimentare care pot apărea atunci când compania pune o sumă care este aproximativă cu perioada similară a valorii nedeclarate.
„În situaţia în care, să spunem că nu suntem atenţi în ceea ce priveşte această citire sau pot apărea greşeli din cauza noastră sau a furnizorului, e foarte important când ne vine factura să ne uităm pe ceea ce înseamnă indexul contorului şi dacă observăm diferenţe foarte mari să sesizăm furnizorul, să facem aceste corecţii astfel încât să plătim ceea ce consumăm”, a adăugat Dumitru Chisăliţă. (CITEȘTE ȘI: A înfipt mașina într-un cap de pod. Șoferul a rămas blocat și a fost scos de pompieri)