Cum poți evita un accident vascular! Doar 3 pacienți din 60.000 se recuperează complet
Cum recunoaştem declanşarea unui accident vascular cerebral. Semnele care pot salva vieţi Vascular Cerebral (AVC) este afecţiunea care se află pe locul doi în topul cauzelor de deces, după bolile cardiovasculare. Deşi este o afecţiune care poate fi prevenită, AVC-ul face tot mai multe victime printre români, deoarece aceştia se prezintă prea târziu la medic.
Medicul ieşean Tudor Ciuhodaru atrage atenţia asupra riscurilor accidentelor vasculare cerebrale, subliniind cât de important este ca românii să recunoască simptomatologia şi să se adreseze medicului încă de la apariţia primelor semne de boală. În România, anual 60.000 de oameni sunt sunt diagnosticaţi cu AVC şi doar unul din trei pacienţi ajung să se recupereze complet.
Diagnosticul şi tratatamentul făcut în timp util influenţează major şansele de supravieţuire şi de recuperare ulterioară. Primele simptome Cum îl recunoaşteţi şi ce trebuie să faceţi. Formula FAST poate salva viaţa celui de lângă tine:
- F (face=faţă): Rugaţi pacientul să zâmbească. Semne de alarmă: Faţa nu e simetrică sau gura e căzută într-o parte.
- A (arms=braţe): Rugaţi pacientul să-şi ridice simultan braţele. Semn de alarmă: unul dintre ele rămâne mai jos
- S (speech=vorbire): Rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă. Semne de alarmă: dizartie (dificultăţi în vorbire) sau afazic (nu îşi găseşte cuvintele)
- T (time=timp): Rapiditatea intervenţiei este esenţială. Sunaţi imediat la 112 sau transportaţi pacientul de urgenţă la spital
„Toţi ar trebui să ştim asta. Trebuie învăţată în toate şcolile din România împreună cu multe alte noţiuni de prim-ajutor la orele obligatorii de educaţie pentru sănătate. Asta prevede legea Ciuhodaru ce poate salva mii de vieţi dar aşteaptă de prea mult timp să fie adoptată“, atrage atenţia medicul Tudor Ciuhodaru.
Semnele sau simptomele apar de regulă rapid: senzaţie de slăbiciune, amorţeli sau furmicături la nivelul feţei sau membrelor. Probleme de vorbire sau de înţelgerea cuvintelor, tulburări de echilibru, confuzie, tulburări de comportament, pareze sau paralizie, tulburări de comportamen, şi pot merge până la comă şi stop cardiorespirator.
Factorii de risc
Accidentul vascular cerebral poate fi tratat medicamentos sau chirurgical. Cu cât se intervine mai rapid, cu atât mai mult pot fi prevenite atacurile ulterioare cu potenţial mortal şi leziunile permanente asupra creierului. Cele mai multe persoane care suferă un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele şi nu ştiu ce trebuie să facă în astfel de situaţii. Potrivit medicilor, 70% din pacienţi nu au ştiut ce li s-a întâmplat şi mai puţin de 30% din ei s-au adresat unui medic în primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat. Printre factorii de risc, care declanşează accidentele vasculare cerebrale, se numără suprasolicitarea, stress-ul, bolile metabolice, cardiovasculare, obezitatea, sedentarismul şi fumatul.
Ce trebuie să faceţi! Șapte lucruri esenţiale care vă pot salva viaţa
- Renunţaţi la fumat
- Dormiţi suficient
- Mâncaţi sănătos
- Faceţi mişcare
5. Control medical periodic - Trataţi corect diabetul, bolile de inimă şi depresia
- Atenţie la excesul de alcool
Accidentele vasculare cerebrale apar la vârste din ce în ce mai mici, chiar sub 30 de ani, şi nu mai sunt apanajul vârstelor înaintate.
Sursa: adevărul.ro