Cum poți cumula pensia şi salariul. Casa de Pensii a explicat noua lege pentru toți românii

Publicat: 24/09/2024 | 17:07

Casa de Pensii a explicat noua lege pentru ca românii să înțeleagă mai bine schimbările produse după recalcularea de la 1 septembrie 2024. Printre altele, au avut loc și câteva modificări privind cumulul pensiei cu alte venituri. 

Odată cu intrarea în vigoarea a noii legi, în luna septembrie, privind recalcularea pensiilor brute pe vaza veniturilor brute obținute de-a lungul activității în câmpul muncii, care a modificat modul în care se calculează acestea, mulți pensionari s-au plâns de deciziile pe care le-au primit acasă. Totuși, Casa de Pensii a venit cu noi explicații despre cum funcționează noua lege pentru a clarifica unele nelămuriri.

Citește și: Câți bani au reușit să strângă românii până acum în Pilonul II, la pensiile private. Mulți vor avea o bătrânețe liniștită

Casa de Pensii a explicat cum poți cumula pensia și salariul

Românii înregistrați în sistemul public de pensii pot cumula suma primită de la stat cu alte venituri, doar în cazul în care acestea provin din activități pentru care se datorează contribuţii de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal sau activități în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, indiferent de nivelul veniturilor.

Ei bine, în Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, apare o noutate, și anume că și pensionarii de invaliditate pot cumula pensia cu alte venituri indiferent de gradul de invaliditate.În schimb, cei care nu o pot face sunt următorii:

  • soţul supravieţuitor beneficiar al unei pensii de urmaş, care realizează venituri lunare mai mari decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată (3.700 lei începând cu data de 1 iulie 2024);
  • beneficiarul unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare, fie în baza unui contract individual de muncă, fie în baza unui raport de serviciu.

De precizat este că românii pentru limită de vârstă pot solicita recalcularea pensiei prin adăugarea stagiului de cotizare realizat după data înscrierii la pensie. Cererea poate fi făcută o singură dată, într-un calendaristic, potrivit legii.

„Stagiul de cotizare realizat în regim de cumul nu intră în calculul punctelor de stabilitate”, a transmis CNPP, potrivit Obervator News.

Totodată, începând cu 1 septembrie, odată cu noua formulă de recalculare, pensia anticipată parțială a fost eliminată complet. Directorul Casei de Pensii Cluj, Mariana Nicoleta Sălciuan, a explicat că pensia anticipată poate fi solicitată cu până la 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare. Însă, există o condiție. Mai exact, persoana care cere acest lucru trebuie să fi realizat integral stagiul contributiv.

Citește și: Am făcut calculul! Câți bani va primi un român, dacă are o vechime de 26 de ani cu carte de muncă