Cum poți, cu un singur document, să îți aduci un supliment de câteva sute de lei la pensie. Cum se completează și unde se depune

Publicat: 28/05/2024 | 11:08

Documentul care îți poate crește pensia cu sute de lei în urma recalculării. Acesta este documentul sau adeverința ce trebuie completată cu veniturile nepermanente: sporuri, ore suplimentare, ture de noapte și sâmbetele lucrate. Iată ce trebuie să știe toate aceste persoane!

Un număr semnificativ de pensionari trebuie să depună diverse adeverințe pentru a beneficia de o majorare a pensiei la recalculare. Aceste adeverințe sunt esențiale pentru a include veniturile suplimentare cum ar fi sporurile, orele suplimentare, turele de noapte și zilele de sâmbătă lucrate, care pot contribui semnificativ la creșterea pensiei lunare. Fără aceste documente, recalcularea pensiei nu poate reflecta în mod corect toate veniturile obținute de-a lungul anilor de muncă, conform Newsweek.ro

Citește și: CÂȚI BANI PRIMEȘTE ASTĂZI PENSIE UN ROMÂN, DUPĂ 34 DE ANI DE MUNCĂ. CALCUL COMPLET

Care este documentul de care ai nevoie pentru majorarea pensiei

Pentru calcularea veniturilor nepermanente, trebuie depuse aceste adeverințe. Veniturile nepermanente includ prime, sporuri, ore lucrate sâmbăta, noaptea sau suplimentare.

Pentru românii care s-au pensionat înainte de 2001, veniturile suplimentare nu au fost luate în calcul la recalcularea pensiei și, implicit, nu au fost considerate ca parte a contribuțiilor pentru pensie. Astfel, pentru a obține o pensie mai mare, chiar și cu câteva sute de lei, acești pensionari sunt obligați să depună personal aceste adeverințe la Casele de Pensii. Este important de menționat că aceste documente pot fi depuse și după 1 septembrie 2024, având termen până la 1 martie 2025.

Pensionarii sunt obligați să obțină adeverințe de la angajatori pentru a dovedi că au beneficiat de sporuri, prime sau au lucrat ore suplimentare în weekend sau pe timp de noapte. Fără aceste documente, sporurile și orele suplimentare nu vor fi luate în considerare la recalcularea pensiei.

Pentru a calcula veniturile nepermanente până în aprilie 2001, este necesar să se depună o cerere scrisă pentru obținerea adeverinței de venituri, conform Ordinului Nr. 487/2021 din 31 mai 2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public, emis de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și publicat în Monitorul Oficial nr. 609 din 18 iunie 2021.

Ce persoane pot depune adeverințe

Până în 1977, contribuțiile la asigurările sociale (CAS) erau calculate pe baza salariului brut din statul de plată, care includea salariul pentru orele lucrate în regim normal, salariul obținut în baza unor acorduri individuale, precum și sporuri cu caracter permanent, cum ar fi cele pentru vechime sau condiții grele de muncă, dar și sporurile temporare, precum sporul de noapte sau pentru sărbători.

Între anii 1977 și 1990, s-a trecut de la calculul contribuțiilor la asigurările sociale pe baza salariului brut la calculul acestora pe baza salariului net (prin deducerea contribuțiilor și impozitelor corespunzătoare din salariul brut). În statul de plată nu mai sunt evidențiate aceste rețineri, ele fiind suportate de angajator. Pentru această perioadă, este necesară clarificarea modului în care se realizează calculul pensiei de către instituțiile statului, pentru a evita confuziile și neînțelegerile în rândul pensionarilor.

În perioada cuprinsă între anii 1990 și 2001, s-a revenit la principiul aplicat înainte de 1977 în ceea ce privește calculul contribuțiilor la asigurările sociale.

Citește și: DE NECREZUT! CÂT A AJUNS SĂ FIE AJUTORUL DE DECES ACUM, ÎN 2024