Persoanele care locuiesc la bloc ar putea risca amenzi de până la 10.000 de lei, în condițiile în care nu respectă regulile. Există o serie de greșeli ce nu trebuie făcute, sub nicio formă. În caz contrar, românii pot fi sancționați conform legii. Iată mai jos, în articol, toate detaliile.
Există o serie de reguli pe care fiecare locatar trebuie să le respecte. În caz contrar, ar putea să se trezească cu amenzi de până la 10.000 de lei. Există, prin lege, o serie de norme stabilite ce nu trebuie să fie încălcate.
Orice persoană care intră într-un bloc, dar și proprietarii și chiriașii trebuie să se conformeze legii. Indiferent de motivul vizitei într-un imobil, chiar dacă nu sunt locuitori ai aceluia, cetățenii au obligația de a respecta normele impuse prin lege (Legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor). Modificările nelegale în apartamente sunt sancționate dur!
Legea prevede sancțiuni și pentru persoanele care refuză accesul de urgență în apartamente sau pentru cei care ignoră reparațiile, mai ales cele care prejudiciază alți vecini. Locatarii pot fi amendați atât de polițiștii locali, cât și de reprezentanții Primăriei sau de inspectori de stat în construcții.
De exemplu, în condițiile în care proprietarul unui apartament face anumite modificări ale suprafeței utile, însă nu comunică acest lucru către asociație și administrația fiscală, atunci ar putea primi amenzi usurătoare (între 200 și 1000 de lei). Pe de altă parte, cei care refuză accesul președintelui asociației sau al administratorului de bloc în apartament, alături de o persoană calificată ce poate face reparații, atunci amenda se situează între 500 și 3000 de lei.
De asemenea, proprietarii care pun în pericol structura blocului riscă amenzi între 500 și 3000 de lei. O amendă între 5000 și 10.000 de lei poate fi încasată în condițiile în care proprietarul unui apartament schiimbă destinația locuinței, fără a avea autorizație pentru acest lucru. O amendă similară poate fi luată și în condițiile în care proprietarii apartamentelor nu se ocupă de lucrările ce țin de reparații, întreținere sau înlocuire și care pot afecta și alți locatari din bloc.
Sursă foto: Colaj Pixabay