TEHNOLOGIE. Este important de retinut ca telefoanele nu trebuie sa va controleze viata, ci sa v-o usureze Tot mai multe persoane intra in panica daca descopera ca si-au uitat sau si-au pierdut celularul. Este un prim simptom al dependentei de telefonia mobila. Mona Bica Va panicati daca va dati seama ca v-ati uitat telefonul acasa? Sunteti prost-dispusi daca nu va puteti citi SMS-urile sau sa raspundeti la telefon pentru ca va aflati la un eveniment? Daca ati raspuns „da”, exista posibilitatea sa fiti dependenti de telefonul mobil, dependenta care este considerata, mai nou, ca fiind una dintre noile afectiuni ale secolului XXI. Numai in SUA, in 2007, 225 de milioane de oameni aveau celulare, psihologii constatand ca aceste dispozitive influenteaza, din ce in ce mai des, relatiile interumane, randamentul la locul de munca etc. Conform unui studiu, s-a stabilit ca britanicii sunt atat de dependenti de mobile incat le considera obiecte esentiale, „o extensie a propriei persoane”.
Senzatie de disconfort atunci cand nu se poate utiliza telefonul; Reactii irationale daca telefonul este uitat acasa sau pierdut; Discutii interminabile la celular; Dispute generate de utilizarea telefonului; Riscuri inutile din cauza folosirii telefonului (la volan etc.).
Daca nu va puteti abtine sa vorbiti mai putin la mobil, cumparati-va cartela de telefon pentru a limita astfel durata convorbirilor! Inchideti-va mobilul seara, cand ajungeti acasa, astfel incat sa va puteti relaxa fara sa mai fiti deranjati! Renuntati sa mai trimiteti SMS-uri sau sa dati telefoane atunci cand va aflati in oras cu prietenii sau cu familia! Nu va riscati viata vorbind la mobil atunci cand va aflati la volan sau cand traversati strada! Telefoanele trebuie sa va usureze viata, nu sa o controleze! Incercati sa va controlati si sa nu va pierdeti cumpatul pentru ca v-ati pierdut sau v-ati uitat mobilul acasa. Nu este sfarsitul lumii si, in cazul unei probleme urgente, puteti fi gasiti sau va puteti cumpara o cartela de telefon public!