Taxa pe lux îi vizează pe toți proprietarii unor autohevicule și imobile scumpe. Aceștia trebuiau să completeze declarația 216 și să o trimită la ANAF până la sfârșitul lunii septembrie pentru mașini, iar până la sfârșitul lunii decembrie pentru case.
Începând cu 30 septembrie 2024, persoanele fizice și firmele au fost obligate să achite taxa pe lux. Cei care dețin mașini cu o valoare mai mare de 375.000 lei (75.000 euro) și proprietăți imobiliare evaluate la peste 2.500.000 lei (500.000 euro) au trebuit să completeze formularul Declarația 216 și să plătească impozitul.
Declarația trebuie descărcată pe calculator și deschisă cu Adobe Acrobat Reader pentru a putea fi completată. Pentru locuințe, impozitul special se calculează aplicând o cotă de 0,3% la diferența dintre valoarea proprietății și plafonul neimpozabil de 500.000 de euro. În cazul autoturismelor, impozitul se aplică în același mod, la diferența dintre prețul de achiziție și plafonul de 75.000 de euro stabilit prin lege.
De exemplu, dacă o persoană deține un autovehicul în valoare de 100.000 de euro, va plăti un impozit de 75 de euro către stat, reprezentând 0,3% din 25.000 de euro, care este diferența dintre prețul mașinii și plafonul neimpozabil.
CITEȘTE ȘI: Taxă nouă de la 30 septembrie pentru români. Cine trebuie să completeze Declarația 216
WOWbiz.ro a luat legătura cu analistul economic Adrian Negrescu, iar acesta a dezbătut subiectul legat de taxa pe lux și a menționat tot ce trebuie să știe românii despre aceasta.
Printre declarațiile făcute, analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre cât de ușor de evitat poate fi această taxă.
„Este o taxă simbolică care nu reprezintă aproape nimic, raportat la valoarea proprietăților și mașinilor deținute de unii români.
Să vii să îi taxezi cu echivalentul a unei mese în oraș pe cei care dețin mașini de sute de mii de euro sau imobile de milioane de euro, reprezintă, practic, doar un exercițiu de imagine.
Taxa aceasta este, din punctul meu de vedere, foarte simplu de evitat, în condițiile în care mulți dintre cei care ar avea nevoie să evite această taxă și-ar putea muta foarte ușor mașinile, casele, pe o firmă și n-ar mai plăti taxa”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu pentru sursa citată.
CITEȘTE ȘI: Statul le cere banii românilor! Data limită: 30 septembrie 2024