România trece la ora de iarnă în această noapte! Ora 04.00 devine 03.00, iar ziua de duminică va avea 25 de ore în loc de 24, fiind cea mai lungă din an. Schimbarea de oră poate aduce și modificări în comportamentul oamenilor. Pentru că se întunecă prea devreme, aceștia se confruntă cu diverse stări de oboseală ori chiar insomnii. Ce recomandă specialiștii pentru a putea trece mai ușor peste această perioadă?
Se schimbă ora în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4:00 devenind 3:00. Nu mai este niciun secret faptul că modificarea le va da bătăi de cap multor români. Nu puțini sunt cei care se confruntă cu diverse stări, nu prea plăcute, de fiecare dată când se schimbă ora. Fie că este vorba despre insomnii, oboseală sau melancolie, specialiștii oferă câteva recomandări pentru cei care se lovesc de aceste probleme.
Psihologii spun că mulți se lovesc de problema somnului pentru că nu sunt obișnuiți să adoarmă după noua oră. Și dimineața se vor confrunta cu trezitul, iar pe parcursul zilei pot avea stări de oboseală și somnolență.
„Afectarea este în primul rând la nivel hormonal, pentru că secreţia de melatonină ajută la reglarea ritmului circadian. Melatonina facilitează trecerea din starea de veghe la somnul consistent şi de calitate. Este important să menţinem programul de somn.
Nemaifiind lumină la fel de mult, aşa cum este în timpul sezonului cald, senzaţia noastră este că trebuie să mergem mai devreme la culcare sau ne expunem mai mult la lumina albastră produsă de ecranele telefoanelor şi computerelor. Uneori, în sezonul rece, apar stări de depresie sau anxietate tocmai pentru că avem impresia că nu mai avem timp să facem mai nimic sau pentru că e urât afară”, spune Liliana Luca, psiholog la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi, notează Digi24.
CITEȘTE ȘI: CARE ESTE CEA MAI LUNGĂ ZI DIN AN? ROMÂNIA VA DA CEASURILE CU O ORĂ ÎNAPOI
Românii trebuie să schimbe ușor rutina de somn, pentru a nu se confrunta cu oboseala. Trebuie să adoarmă și să se trezească la noua oră. Este necesar să evite privitul la televizor ori la telefon, înainte să se pună la somn. Mai bine, aceștia ar opta pentru o muzică liniștitoare înainte de ora de culcare.
„Când nu înțelegem ce se întâmplă, când avem sentimentul că nu ne mai adaptăm cerinţelor, atunci când nu putem dormi, trebuie să apelăm la specialist. Somnul este o nevoie vitală. Poţi să nu dormi o noapte, două, mai mult nu e normal. Atunci când plângi mult prea repede, ai impresia că nu te mai poţi concentra, e nevoie să se apeleze la sfatul unui specialist”, a mai spus psihologul, pentru sursa citată.