Cum ne afecteaza trecerea anotimpurilor? Afla motivele schimbarilor pe care le aduce primavara
Un studiu belgian publicat in revista Proceduri ale Academiei Nationale de Stiinte demonstreaza ca si activitatea creierului difera de la un sezon la altul.
“Fluctuatiile sezoniere sunt importante pentru toate animalele. Bunastarea si imunitatea se modifica in functie de acestea, iar la oameni exista indicii conform carora si activitatea creierului ar oscila in functie de ele”, a spus Gilles Vandewalle, neurology la Universitatea din Liege si autor principal al studiului desfasurat prin monitorizarea a 28 de adulti pe parcursul unui an.
Experimentele s-au facut in laborator, cate unul in fiecare anotimp, fara ca cei 28 de cobai sa aiba legatura cu lumea de afara si fara sa se expuna frigului sau caldurii specifice fiecarui sezon. Acestia au fost urmariti in astfel de conditii cate 4 zile si jumatate in fiecare anotimp si le-au fost testate atentia si memoria de fiecare data.
In ceea ce priveste atentia, aceasta pare sa atinga punctul culminant in timpul verii, scazand treptat pana la inceperea iernii, cand atinge cele mai slabe cote. Oamenii de stiinta mentioneaza insa ca nu doar activitatea creierului, ci si metabolismul are de suferit in timpul iernii, incepand sa se regleze abia la debutul primaverii.
Ruxandra Patru