Daca efectul negativ al frigului asupra sanataTii este mai mult decat evident, lipsa luminii din timpul iernii poate avea efecte la fel de periculoase. In lipsa soarelui, creSte riscul apariTiei cancerului, bolilor de inima, diabetului sau a depresiei.
Principalul responsabil pentru dezechilibrul din organism instalat pe perioada iernii este Vitamina D, o substanTa vitala organismului produsa de piele in contact cu soarele.
ViaTa fara vitamina Soarelui
Nu numai alunecuSurile pe gheaTa sunt responsabile pentru fracturi Si alte accidente, ci Si lipsa vitaminei D. Aceasta carenTa face ca oasele Si articulaTiile sa devina mult mai fragile. Pe langa slabirea muSchilor, oaselor Si articulaTiilor, insuficienTa vitaminei D este strans relaTionata Si cu cazurile de cancer la colon, prostata, esofag Si pancreas. In randul copiilor, deficienTa de vitamina D poate duce la riscul dezvoltarii astmului, in timp ce femeile insarcinate risca Preeclampsia, o boala manifestata prin presiunea foarte mare a sangelui. Botezata de specialiSti Vitamina Soarelui, vitamina D a ajuns sa fie considerata nutrientul secolului.
Cura de vitamina D
Spre deosebire de alte vitamine Si suplimente alimentare, vitamina D este foarte ieftina, motiv pentru care, de cele mai mult ori, nu se regaseSte in recomandarile doctorilor care prefera medicamentele scumpe. Cercetarile recente susTin ca o pastila pe zi poate prelungi viaTa. Experimentele au dovedit ca Vitamina D este extrem de sigura. Din reacTia oamenilor care iSi administreaza suplimente cu vitamina D nu s-au constatat efecte secundare negative.
De ce ne ingraSam mai mult iarna
Inca unul dintre efectele negative ale expunerii reduse la soare in timpul iernii consta in apetitul exagerat. In lipsa stralucirii soarelui, glanda pitulara, care aparTine de creier, este mai puTin stimulata. Astfel, se declanSeaza o serie de reacTii instinctive Si ancestrale. In trecut, pentru a supravieTui iernilor grele, stramoSii noStii iSi menTineau organismul acumuland depozite de grasime. Mai mult, lipsa luminii diminueaza nivelul leptinei, hormonul care ne informeaza ca stomacul este plin.
Ce putem face
Antidepresivele Si dulciurile nu sunt cel mai bun remediu pentru a reduce tristeTea zilelor de iarna. Studiile au demonstrat ca exerciTiul fizic regulat poate avea acelaSi efect asupra starii emoTionale ca o pastila de Prozac, in timp ce carbohidraTii din dulciuri sunt doar surse temporare de energie.
PeStele – sursa de vitamina
Foarte puTine surse naturale conTin o cantitate semnificativa de vitamina D. Cele mai bogate in vitamina D sunt uleiurile din ficat de peSte. O lingura de ulei de cod conTine 1360 UI vitamina D). PeStii precum somonul, macroul, sardinele sau tonul conTin preTioasa vitamina. Ouale, mai exact galbenuSurile, sunt o sursa de vitamina D, insa relativ scazuta. Avem 30.000 de gene in corpul nostru Si vitamina D influenTeaza 2.000 dintre ele.
Depresie la intuneric
Intr-o zi insorita ne simTim mai bine decat intr-o zi innorata. CorelaTia dintre cantitatea de lumina Si buna dispoziTie consta in nivelul serotoninei, un antidepresiv natural produs de creier. Studiile au demonstrat ca organismul tinde sa produca aceasta substanTa in cantitaTi mai mici in timpul iernii. Simptomele depresiei se pot manifesta Si impreuna cu dificultaTi de concentrare, energie scazuta, lipsa concentrarii, oboseala Si somnolenTa excesiva.