Cum l-a cunoscut Prima Doamnă a Statelor Unite pe nea Sandu, ultimul opincar al Olteniei
Jill Biden, acum Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, a cunoscut tradiţiile româneşti în 2014, prin intermediul unei vizite de lucru pe care vicepreședintele american de atunci, Joe Biden, a făcut-o în țara noastră. A fost momentul când soția actualului președinte al Americii l-a cunoscut pe nea Sandu, ultimul opincar al Olteniei.
Jill Biden a vizitat, la vremea respectivă, Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucureşti, alături de Prima Doamnă a României, de atunci, Maria Băsescu.
Actuala Primă Doamnă a Americii a fost cucerită, în acele momente, de meşteşugarul opincar Alexandru Ilinca.
„M-au întrebat că dacă calcă prin iarbă şi e udă se întâmplă ceva cu ele (cu opincile, n. red.). Zic: «Românii noştri au dus războaie încălţaţi în opinci şi nu le-au căzut din picioare»”, a povestit nea Sandu, la vremea respectivă.
Jill Biden s-a declarat foarte încântată de vizită şi a spus că îşi doreşte să revină la noi în țară în vacanţă.
„Această vizită îmi va rămâne în inimă. Mulţumesc foarte mult. Îi mulţumesc şi Primei Doamne pentru că mi-a fost gazdă”, a spus atunci Jill Biden.
Cine e nea Sandu
Ilinca Alexandru sau nea Sandu, cum îi place să fie numit, este un meşter opincar desăvârşit, cu o dăruire aparte pentru datinile străbune.️ (CITEȘTE AICI: L-AM GĂSIT PE ULTIMUL OPINCAR AL OLTENIEI)
S-a născut în comuna Orleşti, judeţul Vâlcea şi a învăţat să lucreze opinci de la tatăl său, Gheorghe Ilinca. A practicat croitoria până s-a pensionat şi a revenit cu drag la opincărie. Aşa a început Alexandru Ilinca să folosească din nou pielea de porc din care confecţionează tradiţionalele opinci.
La toate târgurile la care este invitat, Alexandru Ilinca poartă mândru costumul popular, reuşind de fiecare dată să fie remarcat. Barba albită de vreme, modul de lucru al opincilor (prin implicarea activă a publicului) şi poveştile despre lumea satului de odinioară stârnesc de fiecare dată curiozitatea iubitorilor de tradiţie.
Lupta pentru tradiții
Nea Sandu deţine o colecţie etnografică ce conţine aproape 60 de perechi de opinci. Cea mai veche pereche a fost purtată de un ţăran din Horezu în anul 1870. (NU RATA: EL ESTE MEȘTERUL POPULAR CARE ÎMBRACĂ VEDETELE)
„Celor interesați de această îndeletnicire le spun secretele și tare mândru sunt de ei, de elevii mei de la ateliere, când merg la concursuri și au realizări. Nu facem doar opinci, ci și genți, brățări, curele, împletituri. Fiecare produs are propria poveste. Nu seamănă unul cu altul. Eu explic și pe o pagină de socializare cum prind viață aceste produse.
Pentru noi, meșterii populari, latura materială a cam pierit. Nu spun că nu contează, dar dacă ne ghidăm strict după acest lucru ar fi trebuit să renunțăm demult. Pentru mine, și cred că pentru mulți colegi ai mei, este mai importantă lupta pentru promovarea tradițiilor noastre”, povestea Alexandru Ilinca acum câțiva ani.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.