Cum își alegea „victimele” cel mai mare falsificator de bani de plastic din lume. A încercat să își „scoată” iubita, dar ea le-a povestit totul anchetatorilor

Publicat: 04/07/2020 | 19:01

Cel mai mare falsificator de bani de plastic din lume a recunoscut în fața anchetatorilor că a contrafăcut peste 17.000 de bancnote de 100 de lei și le-a pus în circulație. Mai mult, Radu Croitoru a susținut că iubita lui nu a avut niciun amestec în toată afacerea, deși declarațiile ei au arătat cu totul altceva. CANCAN.RO vă prezintă noi detalii din dosar, inclusiv privind modul în care falsificatorul își alegea „victimele” cărora le plasa banii falși.

Radu Croitoru le-a explicat procurorilor că, în perioada cuprinsă între vara lui 2013 și primăvara lui 2014, a avut mai multe încercări de a contraface bancnota de 100 de lei, atât într-un apartament, cât și în locuința mamei iubitei sale. La percheziții, suspectul a recunoscut că instrumentele și materialele ridicate de polițiști erau folosite pentru crearea „Super Leului”, cum l-au denumit anchetatorii. Cu toate acestea, a susținut că iubita sa și cel care este considerat complice nu au avut nicio contribuție. (VEZI ȘI: CREATORUL „SUPER LEULUI” I-A IMPRESIONAT PÂNĂ ȘI PE EXPERȚII BNR. CUM A REUȘIT SĂ PUNĂ LA PUNCT „FABRICA DE BANI”)

Problema foliei îndoite

„Inculpatul a recunoscut că a falsificat cele 17.065 bancnote în cupiură de 100 lei și că le-a pus în circulație. Privind pe inculpații E.I. și B.D.E., inculpatul C.R.T. a declarat că nu au nicio participație. La data de 24.06.2020, inculpata B.D.E., fiind audiată în calitate de suspect, a negat inițial că ar fi avut vreo participare la săvârşirea infracţiunilor pentru care a fost pusă sub inculpare. (VEZI AICI: S-A LĂUDAT PRIN SAT CU MAȘINA CUMPĂRATĂ, DAR AVEA UN PERMIS FALS)

În declarația dată în calitate de inculpată, în prezenţa apărătorului ales, B.D.E. revine asupra declarației inițiale și recunoaște că l-a ajutat pe inculpatul C.R.T. în activitatea de contrafacere a bancnotelor din cupiura de 100 lei.

Falsificatorul a fost prins după o anchetă care a durat șase ani

Astfel, inculpata a declarat: «Arăt că într-una din camerele de la etaj, de lângă camera unde era așezată imprimanta marca R., exista un dulap în care erau așezate mai multe plăci de geam (sticlă) așezate vertical între care eu așezam bucăți de folie (polimer) în vederea îndreptării acestora, în scopul de a deveni plane. Făceam acest lucru deoarece folia folosită era achiziționată sub formă de tambur și, după ce erau tăiate bucăți din această rolă, folia rămânea îndoită în forma luată de la roluirea de pe tambur.

De asemenea îl ajutam pe R. să așeze folia în laminator în vederea lipirii a două folii pentru a vedea calitatea lipirii și puterea laminatorului….»”, se arată în documentele de la dosar.

„Se uita la fizionomia respectivului vânzător și…”

Mărturia iubitei falsificatorului nu se oprește aici.

„De fiecare dată când plecam la plasare, închideam telefoanele în scopul de a nu putea fi urmăriți. În anumite deplasări, fără să mă vadă R., îmi deschideam telefonul și căutam să comunic cu mama, să aflu în ce stare este, deoarece o știam cu probleme medicale. (NU RATA: CUM A FOST PRINS CEL MAI MARE FALSIFICATOR DE BANCNOTE DIN PLASTIC. ROMÂNUL A FĂCUT O SINGURĂ GREȘEALĂ…)

Înainte de a merge la diferiți agenți economici sau vânzători ambulanți/piețe, Radu era cel care, inițial, se uita la fizionomia respectivului vânzător și, după ce era încredințat că acea persoană are potențial de a fi înșelată, îmi făcea semn și mă trimitea să pun în circulație banii contrafăcuți.

Interesul lui R. era să achiziționez produse de valoare mică, pentru ca restul primit de la bancnota contrafăcută de 100 lei să fie cât mai mare (gablonzuri, pachete de biscuiți, pliculețe ness, Red Bull). (…) Știu că, înainte de a pleca la plasări, R. se interesa de localitățile unde se organizau târguri, bâlciuri sau serbări locale. Știu că R. avea un caiet de matematică în care își nota localitățile în care a plasat și urmează să plasăm bancnotele contrafăcute…”, ar mai fi spus iubita lui Radu Croitoru, potrivit surselor citate.

Cele mai bune falsuri din istoria României

Radu Theodor Croitoru a fost prins după mai multe percheziții care au avut loc, în 24 iunie, în București și în Bușteni.

„În primăvara anului 2014, trei persoane au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de falsificare de monedă, punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori și înșelăciune, grup ce își desfășoară activitatea și în prezent și față de care a fost documentată activitatea de falsificare a unui număr de 17.065 bancnote din cupiura de 100 lei, prejudiciul în cauză ridicându-se la aproximativ 1.706.500 lei”, au transmis reprezentanții DIICOT. (VEZI ȘI: VEDETA ANTENA 1 ȘI UN CAMPION MMA, REȚINUTI DUPĂ CE AU DAT BANI FALȘI UNOR PROSTITUATE DE LUX)

O parte din „arsenalul” falsificatorului

Anchetatorii au mai susținut că liderul grupului a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României și să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Sorin Avram