Proverbul „Suntem ceea ce mancam” este o realitate cand vine vorba de sanatatea si chiar frumusetea corpului nostru. Elementele nutritive asimilate din alimente nu au numai rol de nutritie. Acestea intervin si intr-unul dintre cele mai importante procese fiziologice ale corpului uman: imbatranirea. Potrivit Yahoo!shine, nutritionistii americani au intocmit o lista a alimentelor care intarzie inaintarea in varsta. Somonul si un ten mereu tanar Efecte benefice Gratie continutului bogat de grasimi polinesaturate Omega 3, somonul a devenit alimentul preferat al majoritatii vedetelor de peste Ocean. Rareori Angelina Jolie accepta o masa fara somon. Explicatia: carnea acestui peste contine seleniu, substanta care protejeaza celulele pielii, incetinind astfel procesul de imbatranire la nivel cutanat. Mai mult, somonul joaca un rol important in prevenirea unor boli cum ar fi artrita reumatoida, maladia Alzheimer, ateroscleroza. Acestea sunt numai cateva dintre calitatile antiaging ale somonului. Cum sa-l consumam Somonul isi pastreaza efectele benefice cu conditia sa fie preparat corect: fara prajire sau condimentare excesiva. Modul ideal de consumare al somonului este fie fiert, fie preparat la cuptor. Precum majoritatea alimentelor afumate si banuite de a avea un efect cancerigen, chiar daca este delicicios, somonul fum? trebuie consumat cat mai rar. Soia, secretul unui par frumos Efecte benefice Chiar daca este un aliment controversat, nimeni nu poate nega continutul bogat de izoflavone al soiei. Aceasta este foarte importanta pentru frumusetea si sanatatea podoabei capilare, fiind o solutie pentru parul uscat, deshidratat. Consumul preparatelor pe baza de soia constituie metoda naturala de regenerare a celulelor, contribuind, totodata, la mentinerea echilibrului proteinic al organismului. Aceste substante, existente in boabele de soia, previn bolile cardiovasculare, stopeaza dezvoltarea anumitor forme de cancer, diminueaza simptomele menopauzei si contribuie la marirea densitatii oaselor in tratamentele pentru osteoporoza. Cum trebuie consumata Pentru a te bucura de proprietatile acestui aliment, soia trebuie cumparata sub forma de boabe si preparata in casa sub diverse feluri: supa, piure etc. Tot ce este disponibil in comert sub forma de produse semipreparate sau conserve contin soia in cantitati mici si sunt foarte bogate in sare, aditivi alimentari si conservanti, ingrediente care-i anuleaza calitatile benefice. Uleiurile mentin elasticitatea pielii Efecte benefice Uleiurile naturale, din masline, canepa si floarea- soarelui, sunt foarte importante pentru mentinerea tineretii, in special cea a pielii, pe care o hraneste in profunzime asigurandu-i necesarul de elemente nutritive. Una dintre principalele cauze ale aparitei ridurilor o constiutie diminuarea numarului lipidelor, elementele grase ale pielii. Cum sa le consumam Pentru a-si mentine calitatile benefice, cele mai recomandate sunt uleiurile obtinute prin procedeul de presare la rece. In urma altor metode industriale de procesare, uleiurile de diverse tipuri nu mai sunt la fel de „sanatoase”. Fructe de padure, mananca si intinereste! Efecte benefice Fructele de padure sunt campioane in lupta cu incetinirea varstei. Bucura-te de ele ori de cate ori ai ocazia! Murele si afinele au unul dintre cei mai ridicati indici de neutralizare a radicalilor liberi, acele molecule dezechilibrate care destabilizeaza si distrug celulele sanatoase. Pe langa continutul bogat de antioxidanti, afinele mai contin si o serie de nutrienti extrem de benefici pentru creier. Prin urmare, afinele sunt un desert inteligent! Cum sa le consumam Pentru a nu-si pierde calitatile antiimbatranire, afinele trebuie consumate cat mai proaspete. In urma congelarii, aceste fructe nu isi mai mentin calitatile miraculoase. Avocado, untul naturii Efecte benefice Desi nu este un aliment foarte popular pe meleagurile mioritice, avocadoul, nu ar trebui sa lipseasca din nicio salata. Acesta are mai multe proteine decat orice alt fruct, calitate care i-a atras renumele de „unt al naturii”. Mai bogat decat orice alt fruct in grasimi monosaturate, vitamina E, potasiu si fibre, avocadoul este miraculos pentru tratarea problemelor pielii uscate. De asemenea, el mai contine luteina, un antioxidant perfect pentru mentinerea elasticitatii tesuturilor epidermei. Cum sa-l consumam Intrucat este mereu verde, este greu sa-ti dai seama daca acest fruct este suficient de copt. Din acest motiv, avocadoul nu trebuie tinut la frigider, temperaturile scazute oprindu-i procesul de coacere.