Elena Ceaușescu și Nicolae Ceaușescu au condus România o lungă perioadă de timp, fiind înlăturați de la putere în urma Revoluției din Decembrie 1989. Românii au fost nemulțumiți de modul dictatorial în care – cel puțin după 1980 – le-a fost condusă viața și, așa cum s-a afirmat de foarte multe ori, ”mămăliga a explodat” în cele din urmă.
Despre Elena și Nicolae Ceaușescu s-au spus și s-au povestit multe în ultimii ani. Au apărut bancuri, informații care nu au putut fi verificate pe deplin, au fost scoase la lumină aspecte din viața lor intimă. Ion Mihai Pacepa – Fostul șef adjunct al Departamentului de Informații Externe a României comuniste și consilier personal al președintelui Nicolae Ceaușescu – a făcut foarte multe dezvăluiri în cartea sa (”Orizonturi roșii”), scrisă după ce a fugit din România. Printre acestea este și cea referitoare la felul în care Elena Ceaușescu îi ”eticheta” pe români – ”tâmpiți” și ”șobolani”. Iar atunci când s-a adus în discuția posibilitatea ca TVR să emită color, Elena Ceaușescu ar fi fost împotrivă.
„Dar la ce să ne mai gândim acum, Avrame, la televiziune color? a întrebat Elena. Nu le e de ajuns că le-am dat câte un televizor în fiecare casă? Oricum, tâmpiţii ar trebui să se mulţumească cu ceea ce au. De ce să le băgăm în cap ideea cu televiziunea color, Avrame? Ce, ai înnebunit?”, ar fi spus Elena Ceaușescu atunci când Nicolae Ceaușescu și Ion Avram – fost ministru al Industriei Grele – au discutat despre viitorul sistem de televiziune. „Oare ce au mai găsit şobolanii ăştia, la ce coadă stau?”, ar mai fi spus Elena Ceaușescu atunci când a văzut cum românii formau cozi lungi în fața magazinelor pentru a-și cumpăra alimentele, potrivit impact.ro. (CITEȘTE ȘI: ELENA CEAUȘESCU A FĂCUT GAFA SECOLULUI ÎN TIMPUL UNEI VIZITE ÎN AUSTRALIA! CUVINTELE CARE AU DEVENIT BANC PRINTRE ROMÂNI)
Potrivit unor informații apărute de-a lungul timpului, Elena Ceaușescu ar fi interzis acest model de Dacia din cauză că semăna foarte mult cu… Volkswagen Transporter T1. Este vorba despre acea dubiță celebră a anilor 1950-1960, asociată și astăzi cu mișcarea hippie. Însă Dudi Levente este de părere că discutăm despre mit – o ”legendă urbană” -, atât și nimic mai mult, motivul real fiind cu totul altul.
”Asta era o legendă urbană, că Elena Ceauşescu ar fi interzis fabricaţia, dar eu cred că argumentul cel mai valabil este că în anii 1970 era criza petrolului, asta era pe benzină, modelul TV mergea deja pe motoare diesel şi atunci cred că asta a fost cea mai plauzibilă explicaţie de ce s-a oprit fabricaţia. Toate aceste maşini au intrat în anii 1970 şi au fost destinate instituţiilor. Nu au intrat la particulari”, crede Levente Dudi, un inginer din Brașov care este un pasionat al mașinilor vechi. (VEZI ȘI AICI: A MURIT ION CEAUȘESCU, CEL MAI MIC FRATE AL LUI NICOLAE CEAUȘESCU. CE VÂRSTĂ AVEA)