Cum faci tocine moldovenești, după o rețetă veche din 1969. Sigur nu ai mâncat așa ceva niciodată!

Publicat: 09/08/2024 | 18:31
Foto: YouTube Passion for cooKING

Rețeta tocineilor moldovenești este una extrem de ușor de preparat. Ai nevoie de câteva ingrediente, iar gustul lor te va cuceri imediat. Așa cum le este denumirea, tocineii nu sunt nici chiftele, nici turte, este un preparat din cartofi cruzi specific zonei de Nord a Moldovei. În unele locuri se prepară ca aperitiv sărat, dar și ca o gustare dulce. 

Fie că ești în pană de idei, ori ai vrea să încerci un preparat nou sau vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu o gustare specială, tocineii moldovenești sunt mereu o alegere potrivită. Sunt ușor de preparat, ai nevoie de puține ingrediente, iar timpul de pregătire este destul de scurt. Unde mai pui că rețeta originală datează de acum 55 de ani.

Ce ai nevoie pentru a prepara tocinei moldovenești

Pentru prepararea tocineilor moldovenești cele mai înfocate gospodine folosesc o rețetă din anul 1969. Gustarea din cartofi cruzi se mănâncă fie ca aperitiv, fel principal sau desert. În funcție de preferințele fiecăruia, gospodinele pot jongla cu o parte dintre condimentele din compoziție. NU RATA: Dieta vedetelor de la Hollywood | Ce regim țin divele pentru a slăbi rapid și eficient

Ingrediente:

  • 500g cartofi
  • 50 g de cașcaval
  • 2 ouă
  • sare
  • 1/2 pahar de ulei
  • câteva linguri de ulei/zahăr

Mod de preparare

Cartofii se spală și se curăță de coajă, după care se dau pe răzătoarea mare și se lasă la scurs câteva minute. Între timp se rade cașcavalul. Se storc cartofii de surplusul de apă, se omogenizează bine cu cașcavalul ras, ouăle și se adaugă sare (după gust). Într-o tigaie se încinge uleiul și, cu o lingură, se formează chiftelele, însă acestea trebuie să fie aplatizate, nici prea groase, nici prea subțiri. În cazul în care doriți ca tocineii să aibă dimeniuni mari – asemănătoare unei clătite – specialiștii recomandă să îi împăturiți în două sau în patru înainte de servire.

Tocineii se prăjesc la foc mediu, pe ambele părți și se scot din tigaie atunci când sunt bine rumeniți. Se lasă la scurs de ulei – pe un pat de hărtie – iar la final se poate adăuga smântână, ceapă verde sau brânză de burduf.  În unele zone, tocineii sunt mâncați la desert, fie cu zahăr, smântână și dulceață.