Cum facem diferența dintre o răceală banală și infecția cu COVID-19. Medicii au oferit răspunsul așteptat de toată lumea
Încă de la începutul pandemiei de la noi din țară, toată lumea s-a întrebat, în funcție de simptomele COVID-19, cum deosebim o răceală banală, de infecția cu SARS-CoV-2. Medicul Adrian Marinescu a explicat, la Antena 3, cum facem diferența dintre cele două probleme.
Medicul Adrian Marinescu a vorbit la Antena 3 despre modul în care putem să deosebim o răceală banală, de infecția cu COVID-19.
Acesta a povestit că infecția cu COVID-19 este una graduală, în cadrul căreia lucrurile se întâmplă în timp. În schimb, în cazul gripei, aceasta debutează brusc și cu mai multe simptome.
„- În general gripa are un debut mai brusc, lucrurile se întâmplă mai repede. Dacă vorbim de o formă medie sau severă cu SARS-CoV-2, lucrurile merg gradual. Pacientul are aparent senzația că respiră bine dar parametrii legați de saturația de oxigen arată că lucruile nu stau așa. Asta însemnă că simptomele se vor instala progresiv.
– Lipsa mirosului și lipsa gustului, chiar dacă se pot întâlni și la gripă, sunt mult mai clare când vorbim de COVID 19. Acest simptom apare uneori fără alte simptome.
– Astenia fizică este mult mai pregnantă și ține mai mult timp în infecția cu noul coronavirus. Dacă însă suntem vaccinați antigripal, riscul să avem o infecție cu COVID este mult mai mare sau să fie vorba de o simplă viroză” a spus specialistul, la Antena 3.
Cum ne dăm seama că avem o simplă răceală
Medicul Adrian Marinescu a vorbit și despre simptomele pe care le avem, atunci când ne confruntăm cu o simplă răceală. În acest caz, simptomele sunt mult mai blânde decât în cazul infecției cu COVID-19.
„În momentul în care nu apar dureri musculare, o stare generală prostă și senzația „că ești bătut”, poate fi vorba despre o simplă viroză.
Cine a trecut prin infecța cu SARS CoV 2 realizează cu sunt lucruri destul de clare. Noul coronavirus vine și cu multe cazuri asiptomatice sau foarte ușoare deci riscul de transmitere este foarte ridicat
Vaccinul antigripal nu ajută ca o acțiune directă împotriva coronavirusului dar ne ajută în mod clar pentru că nu vor fi probleme de diagnostic între cele două” a mai completat acesta.