Trucul pe care doar moldovencele îl știu! Cum se face cel mai gustos cozonac trântit din România. Este un secret bine știut doar de gospodine, iar noi îți prezentăm rețeta.
Gospodinele fac pregătiri intense pentru masa de Paște. Mirosul cozonacilor proaspeți, abia scoși din cuptor, ne aduc aminte de gustul copilăriei și de momentele frumoase petrecute în familie. Acest deliciu este nelipsit de pe masă, la fiecare sărbătoare mare. Cozonacii trebuie neapărat să aibă și o umplutură delicioasă, nu doar să fie pufoși. Moldovencele au un secret bine ascuns pentru o rețetă de succes.
CITEȘTE ȘI: COZONAC ÎNSIROPAT, REŢETA PAS CU PAS. CUM SĂ FACI COZONACUL „ÎMBĂTAT”, DE PAŞTE 2023
CITEȘTE ȘI: DE NECREZUT! CU CÂȚI LEI SE VINDE UN COZONAC MOLDOVENESC ÎN PIAȚA OBOR DIN BUCUREȘTI
Maiaua se face amestecând drojdia cu 2 linguri de zahăr, 100 ml lapte și 1 lingură de făină. Trebuie să se lase la crescut până își dublează volumul. Apoi, laptele rămas se încălzește și se adaugă zahărul. Se amestecă apoi până la dizolvarea completă. Untul se topește, gălbenușurile se amestecă cu sarea până se obține o cremă spumoasă. Făina se cerne într-un vas mai mare, se face o gaură în mijloc și se pun: maiaua, gălbenușurile, esența și laptele. Se amestecă până la încorporarea completă. Ușor se adaugă și untul topit, apoi se împăturește aluatul și se frământă, timp de 30 de minute. Se lasă la dospit până când se dublează volumul.
Cât despre umplutură, se bat albușurile cu zahărul până devin spumoase. Apoi, se adaugă nuci, cacao și esența de rom. După ce a crescut, aluatul, acesta se împarte în 6 bile egale. Fiecare se întinde egal, se umple cu nuci, apoi se rulează. Sulurile se împletesc între ele, trei câte trei, și astfel se formează doi cozonaci. Se pun în tăvi separate, tapetate cu hârtie de copt. Se ung deasupra cu un ou bătut și se pune zahăr vanilat. Se lasă să crească în tavă încă 15 minute, apoi se coc. Cuptorul trebuie să fie încins la 180 de grade, timp de circa 45 de minute.