O nouă cercetare privid boala rară și mortală din China arată care este evoluția acesteia în funcție de vârstă. Oamenii de știință care au studiat mai multe cazuri au stabilit simptomele unui copil infectat noul coronavirus și i-au avertizat pe părinți în legătură cu aspectul la care trebuie să fie atenți.
Conform unei echipe de cercetătorii europeni, copiii şi adolescenţii sub 18 ani resimt efecte ușoare ale infectării cu noul coronavirus, iar decesele sunt rare. Studiul încheiat recent arată că doar patru copii au murit din 582 câţi au fost analizaţi în perioada de vârf a pandemiei din Europa. De asemenea, doar 8% dintre aceştia au fost internaţi la terapie intensivă.
În plus, oamenii de știință au remarcat ceea ce medicii spuneau deja încă de la începutul pandemiei, respectiv: cazurile de copii care fac forme grave de SARS-CoV-2 este mult mai mic decât al adulţilor! Cu toate aceștia, cei mici, dar și adolescenții nu au fost cruţaţi complet. În timp ce doar 4% dintre copii au avut nevoie de ventilatoare care să-i ajuta să respire, unii dintre ei au fost conectaţi la aparate timp de o lună, au mai concluzionat cercetătorii, relatează CNN.
Copiii cu vârsta sub o lună şi cei cu probleme de sănătate preexistente au depins, în general, de aparate de îngrijire intensivă. Unii dintre ei au avut mai mult de o infecţie şi 24% dintre cei cu infecţii respiratorii suplimentare, cum ar fi răceală sau gripă au fost de asemenea internaţi la terapie intensivă. Potrivit datelor, doar 7% dintre copiii fără alte probleme de sănătate au necesitat terapie intensivă.
“Acest lucru ar putea avea implicaţii importante pentru viitorul sezon de iarnă, când infecţiile cu răceala şi gripa vor fi mai frecvente”, a declarat dr. Begoña Santiago-Garcia de la Spitalul Universitar Gregorio Marañón din Madrid, unul dintre medicii care au lucrat la acest studiu, potrivit Mediafax.
Oamenii de știință au remarcat că studiul s-a orientat către cazuri mai severe decât cele reflectate în populaţia generală, având în vedere că participanții au fost doar pacienţi care au solicitat ajutor medical şi au fost testaţi pentru coronavirus.
“În general, majoritatea tinerilor prezintă doar forme uşoare. Cu toate acestea, un număr notabil de copii dezvoltă boli grave şi necesită îngrijire intensivă, iar acest lucru ar trebui luat în considerare atunci când planificăm şi acordăm prioritate resurselor medicale pe măsură ce pandemia progresează”, a afirmat dr. Marc Tebruegge de la Institutul de Sănătate a Copilului din Marea Ormond Street din Londra, care a ajutat la realizarea studiului.
Descoperă și: Primul vaccin românesc împotriva coronavirusului ar putea apărea pe piață anul viitor
În concluziile cercetării mai este subliniată ideea conform căreia este necesară realizarea în regim de urgenţă a unor studii ca să se stabilească un tratament pentru copii, inclusiv găsirea de medicamente antivirale şi imunomodulatoare. Cel mai frecvent simptom raportat în cazul coronavirusului la copii a fost febra, în timp ce aproape 16% dintre participanţi nu au prezentat simptome deloc.
Potrivit celor mai noi informații, oferite azi, în jurul orei 13:00, la nivel mondial a fost depășit pragul psihologic de 10.105.721 infectări cu COVID-19, deși oficialii Organizației Mondiale a Sănătății au preconizat că acest lucru se va întâmpla abia săptămâna viitoare.