Cum evitati toxiinfectiile alimentare
PREVENTIE. Acordati o atentie deosebita igienei alimentare pentru a va proteja familia de toxiifectiile alimentare! Vara, mai mult ca oricand, alimentele pastrate in conditii necorespunzatoare va pot pune in pericol sanatatea. Din cauza temperaturilor extrem de ridicate in zilele toride, produsele alimentare se altereaza usor, si, odata consumate, provoaca toxiinfectii alimentare, extrem de grave. Intoxicatia alimentara este o afectiune frecventa in sezonul estival, cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene cum ar fi, bacterii, virusuri sau paraziti. Legumele si fructele sunt contaminate prin stropirea cu apa provenita dintr-un sistem de irigare care a fost la randul lui contaminat sau prin folosirea ingrasamintelor. Praful, pamantul si apa pot fi si ele purtatoare de microorganisme daunatoare sanatatii. Printre cele mai frecvente moduri de contaminare se afla procesul de preparare al mancarurilor. Exista intoxicatii alimentare in forme mai usoare si forme mai grave, cum ar fi botulismul (produce paralizii nervoase si musculare cu ingreunarea vorbirii si a respiratiei, vedere dubla sau incetosata, dificultate la inghitit, diaree, greturi, varsaturi, ameteli), salmoneloza intestinala (manifestata prin greturi, stari de voma, diaree usoara sau severa, care in anumite situatii necesita internarea in spital). Indiferent de forma toxiinfectiei, diagnosticul si tratamentul trebuie stabilite de medic. Pentru a avea o vara linistita este bine sa tineti cont de sfaturile specialistilor. Prevenirea toxiinfectiilor alimentare trebuie sa inceapa inca din momentul cumpararii alimentelor. Achizitionati produsele doar din unitati comerciale autorizate sanitar-veterinar! Verificati atent termenul de valabilitate al alimentelor si modul de depozitare, mai ales in cazul lactatelor, carnii si oualor! Spalati-va pe maini cu apa si sapun inainte de fiecare masa! Consumati doar fructe si legume spalate in prealabil! Preparati alimentele la temperaturi suficient de mari pentru a distruge microorganismele! Evitati prepararea alimentelor cu mai mult de doua ore inainte sa le consumati, daca nu aveti posibilitate sa le pastrati la frigider! Suprafetele si ustensilele din bucatarie destinate pregatirii produselor trebuie pastrate in conditii de igiena maxima! (I.C.)